WAT EEN WERKGEVER NIET MOET DOEN BIJ (DREIGENDE) UITVAL DOOR STRESS

Als iemand uitvalt door ernstige stressklachten brengt dat naast groot psychisch leed, ook hoge financiële kosten met zich mee. Denk aan loondoorbetaling, kosten vervanging, kosten productie en/of omzetverlies, kosten verzuimbegeleiding en re-integratie. Gemiddeld kost een burn-out 60.000 euro per werknemer, zegt het Zilveren Kruis. Het herstel van een burn-out duurt gemiddeld 9 maanden blijkt uit onderzoek. Ook heeft de burn-out gevolgen voor de overige teamleden. De werkdruk wordt groter als er iemand is uitgevallen, waardoor de kans op overbelasting van het team ook toeneemt.

Werkgevers hebben dus belang bij de juiste behandeling van (dreigende) uitval door stress. Soms uit goede bedoelingen, soms door financiële druk, handelen werkgevers op een manier die het herstel van de werknemer niet bevordert.

Hieronder een overzicht van dingen die een werkgever beter niet kan doen. Wees er alert op als je als leidinggevende of HR adviseur te maken hebt met (dreigende) uitval door stress. Ze zijn ook handig om te weten als je zelf last hebt van ernstige stressklachten.

  • Er vanuit gaan dat de werknemer de behandeling vergoed krijgt door de zorgverzekering is onjuist. Wat vaak in de praktijk gebeurt is dat een therapeut een verkeerd label opplakt, zodat iemand in aanmerking komt voor vergoeding. Dit betekent dat mensen niet altijd een goede behandeling krijgen. Veel therapeuten denken namelijk in persoonlijkheids- en psychische stoornissen waar symptomen ‘het beste’ in passen. Voor je het weet is de behandeling gericht op symptoombestrijding in plaats van het aanpakken van de oorzaak en krijgt iemand een verkeerde therapie. Soms krijgt iemand zelfs medicatie voorgeschreven. Volkomen onnodig en overbodig. Want antidepressiva, oxazepam etcetera, ze werken bij een burn-out niet. Risico is ook dat mensen veel te lang in de ziektewet zitten, omdat ze de verkeerde behandeling krijgen.
  • Vanuit de Wet Poortwachter is gesteld dat snel en effectief ingrijpen loont om de duur van het verzuim te verkorten. Zo moet er binnen 8 weken een plan van aanpak komen gericht op reintegratie. De werkgever denkt hierdoor dat er bovenop zitten altijd loont. Dit is een misverstand. Het geeft extra druk bij de werknemer, wat juist het herstel belemmert. In het plan van aanpak kan ook heel beknopt staan dat er op dit moment geen mogelijkheden zijn tot reintegratie.
  • Voortdurend vragen “hoe lang denk je dat het nog gaat duren?” geeft druk en is lastig te beantwoorden voor de werknemer.
  • Onvoldoende vertrouwen hebben en geen ruimte geven aan de werknemer om zijn eigen stappen te maken in het herstel werkt ook contraproductief, omdat het de druk verhoogt.
  • Bij een burn-out in combinatie met een conflict op het werk is het belangrijk dat werknemers de tijd krijgen om te herstellen. Snel om tafel zitten om het conflict te bespreken bevordert niet het herstel. Helemaal niets van je horen werkt ook niet. Het gaat om de juiste middenweg.
  • Soms wordt er verwacht dat een werknemer, ook bij ziekmelding, naar het werk komt om koffie te drinken of om overleggen bij te wonen. De gedachte is dat de drempel om weer aan het werk te gaan zo vermindert. Eigenlijk moet een werknemer dan iets doen wat extra stress geeft.
  • Een fout die ook gemaakt wordt, is een werknemer als aansteller zien, of als iemand die profiteert van de ziekmelding of juist als zwak, niet gemotiveerd en geen potentieel hebbend.
  • Een werknemer met burn-out is zeker geen patiënt. Hij/zij heeft zorg, rust en veiligheid nodig, maar heeft geen stoornis.
  • Een uitgevallen werknemer vergelijken met collega’s die het wel vol houden, is niet zinvol. De mensen die het volhouden zijn niet altijd sterker, maar soms ook minder loyaal, verantwoordelijk en betrokken. Of ze hebben een ander taakpakket.
  • Twijfel uitspreken of de werknemer op de juiste plek zit, geeft extra druk. Laat een werknemer eerst goed herstellen! Daarna kan hierover een gesprek plaatsvinden.

BELANGRIJK: JUISTE BEGELEIDING

Het is belangrijk om overspannenheid en burn-out als lichamelijke uitputting te zien. Het herstel komt niet door te herpakken met wilskracht, maar ontstaat “vanzelf” als iemand de juiste begeleiding krijgt. Dat laatste is simpel gezegd, maar in de praktijk iets dat met vallen en opstaan gebeurt.

Neem contact met me op als je een gratis adviesgesprek wilt over wat je wel kunt doen! Mijn bedrijf OPBLOEIEN biedt effectieve stress- en burn-out coaching. Preventief en curatief. Zowel 1 op 1 als coaching van een team waar veel stress is. Van ontstressen naar compleet herstel door bewustwording en positieve verandering.

Auteur: Angela Pagonidis

OPBLOEIEN begeleidt ondernemers, werknemers en teams in organisaties bij het versterken van hun veerkracht. Waar nodig wordt er samenwerking gezocht met andere professionals.

Elk mens is uniek. Er is daarom geen standaard stappenplan. Wel een dynamische aanpak met aandacht voor energie en het versterken van de fysieke, emotionele en mentale veerkracht van mensen.