STRESS EN BURN-OUT COACHING

VOOR WERKGEVERS

In Nederland is ongezonde stress op het werk beroepsziekte nummer 1. Meer dan een miljoen mensen loopt jaarlijks het risico op een burn-out en andere werkgerelateerde psychische aandoeningen.

We leven en werken in een hectische tijd die veel van mensen vraagt. Het zorgen voor een gezonde werkomgeving – fysiek, mentaal en emotioneel – is belangrijker dan ooit. Net als goede begeleiding als er sprake is van ernstige stressklachten en burn-out.

OPBLOEIEN biedt effectieve stress- en burn-out coaching. Preventief en curatief. Zowel 1 op 1 als coaching van een team waar veel stress is. Van ontstressen naar compleet herstel door bewustwording en positieve verandering.

KOSTEN VOOR WERKGEVER

We praten vaak over veel stress alsof het er gewoon bij hoort, maar dat klopt natuurlijk niet. Langdurige werkstress put werknemers uit, ontregelt hun stress- en immuunsysteem en kan op lange termijn tot ernstige gezondheidsproblemen leiden.

Werknemers die in een burn-out terecht komen, zijn vaak degene die veel betekenen voor een organisatie. In hun werk zijn ze betrokken en beschikken ze over een hoog verantwoordelijkheidsgevoel. Onbewust gaan ze over hun eigen grenzen, omdat ze hun werk graag goed willen doen.

Als iemand uitvalt door ernstige stressklachten levert dat naast psychisch leed, ook hoge financiële kosten. Denk aan loondoorbetaling, kosten vervanging, kosten productie en/of omzetverlies, kosten verzuimbegeleiding en re-integratie. Gemiddeld kost een burn-out volgens het Zilveren Kruis 60.000 euro per werknemer. Het herstel van een burn-out duurt gemiddeld 9 maanden blijkt uit onderzoek.

Ook heeft de burn-out gevolgen voor de overige teamleden. De werkdruk wordt groter als er iemand is uitgevallen, waardoor de kans op overbelasting van het team ook toeneemt.

Samenvattend:

  • ongezonde stress is beroepsziekte nummer 1 in Nederland en kan tot ernstige gezondheidsproblemen leiden
  • burn-out kost gemiddeld 60.000 euro per werknemer
  • herstel van burn-out duurt gemiddeld 9 maanden
  • kans op overbelasting van overige teamleden neemt toe

VERANTWOORDELIJKHEID

De Wet Verbetering Poortwachter maakt de werkgever meer dan ooit verantwoordelijk voor goede ziekteverzuimbegeleiding en reintegratie. De behandeling van een beroepsziekte dient de werkgever te betalen. Een zorgverzekering van de werknemer vergoedt de behandeling van een burn-out sinds 2012 niet meer, omdat het niet in de DSM-V is opgenomen. Een burn-out is toen geclassificeerd als beroepsziekte. De werkgever draait dus op voor de kosten van de behandeling van een burn-out.

Als een werknemer is uitgevallen is het belangrijk om samen naar een passende oplossing te kijken. De keuze van de herstelbehandeling en de begeleider dient ook de keuze te zijn van de werknemer.

Financiële sancties kunnen volgen bij onvoldoende inspanning van de werkgever. Het is dus belangrijk om te investeren in de preventie van en begeleiding bij (dreigende) uitval door stress en burn-out.

OPBLOEIEN begeleidt mensen, teams en organisaties bij het versterken van hun veerkracht.

Elk mens en elke organisatie is uniek. Er is daarom geen standaard stappenplan. Wel een dynamische aanpak met aandacht voor het versterken van de fysieke, emotionele en mentale veerkracht van mensen.

Waar nodig wordt er samenwerking gezocht met andere professionals.