AANPAK VAN CHRONISCHE STRESS, OVERSPANNENHEID EN BURN-OUT

NAAR EEN LEVEN VOL ENERGIE

Kun je weer je energie terugkrijgen en je licht voelen, vraag je je misschien af. Ja dat kan! Er zijn je vele mensen voorgegaan. Of je nu overspannen bent of een burn-hebt, of onderweg bent door chronische stress, je kunt herstellen! De kwaliteit van je leven kan zelfs veel beter worden.

Wat je nu ervaart aan klachten, is een wake-up call van je lichaam. Een signaal dat er iets moet veranderen. Een burn-out is in essentie een laatste alarmsignaal van je lichaam en geest. Een signaal dat zegt: ‘stop en bezin je over je leven, want als je zo doorgaat, leef je niet lang meer!’ Je lichaam laat je dus niet in de steek, maar toont je dat je iets moet veranderen in je leven. Het leven dat je nu leidt past je niet meer.

Neem eerst rust en ga dan uitzoeken wat wel bij jou past. Probeer het te zien als een ontdekkingsreis, dat voelt misschien ietsje beter.

OPBLOEIEN gebruikt mindfulness, ademwerk, yogatherapie en wandelcoaching in de begeleiding naar herstel, naast diverse coachmethodieken. Ook wordt er samengewerkt met een osteopaat en shiatsu-therapeut. Deze therapeuten laten je lichamelijk ontspannen en nemen in hun behandeling fysieke stress weg. Vooral in de eerste fasen van herstel is dit belangrijk, daarna heb je de tools ontwikkeld om zelf je lichaam tot rust te brengen. 

Het fasenmodel van OPBLOEIEN om je te begeleiden naar herstel en een leven vol energie zorgt voor een evenwichtige, zorgvuldige opbouw en verkleint de kans op terugval. Het fasenmodel omvat een dynamische, holistische aanpak met aandacht voor het versterken van de fysieke, emotionele en mentale veerkracht van mensen. Dynamisch vanwege de focus op beweging, energie, verbinding en kracht. Dit is iets anders dan altijd in de aan-modus staan of alsmaar doen. Ruimte voor rust, stilte en reflectie is in de aanpak heel belangrijk.

Het fasenmodel is ontwikkeld op basis van opgedane ervaring en evidence based methoden. Elk mens is uniek. We doorlopen daarom nooit een standaard stappenplan. Wel kun je verschillende fasen in het herstel onderscheiden. Daar is de begeleiding op afgestemd. Een fase kan bij de ene mens langer duren dan de andere. En datgene wat je in een eerdere fase hersteld hebt, blijft ook in de andere fasen belangrijk. Het is dus niet een afvinklijstje. 

Vanzelfsprekend staat jouw hulpvraag centraal. De energie stroomt als we ons als mens gehoord, gezien, gewaardeerd en verbonden voelen. Het stellen van de juiste vragen en met aandacht luisteren naar wat er bij jou speelt, daar is veel aandacht voor.

WAT DOET DE COACH?

De coach stelt vragen en luistert, geeft oefeningen, confronteert en nodigt uit om te reflecteren. Van bewustwording naar positieve verandering. De gesprekken kunnen diepgaand zijn en soms wat minder diep, afhankelijk van wat jij op het moment nodig hebt en wilt bespreken. Jij bent aan het roer.
We houden wel de rode lijn van het traject vast.

De coaching is praktisch en doelgericht. Doordat de sessies veelal in de buitenlucht plaatsvinden tijdens een wandeling, kom je ook letterlijk in beweging.

Yoga afgestemd op wat jij nodig hebt, ademwerk en mindfulness bevorderen ook het herstel. Ze zorgen voor ontspanning en energie, en brengen je in contact brengen met je lichaam, gedachten en gevoelens. Zo raak je steeds meer verbonden met jezelf en wat jij nodig hebt.

Er zullen emoties en gevoelens loskomen, bij de ene persoon is dit meer dan bij de ander. Indien nodig krijg je huiswerkopdrachten. Journaling helpt je om de sessies en het besprokene beter vast te houden. Ook helpt journaling je om inzicht te krijgen in je gevoelens, gedachten en gedrag. 

Zo kom je steeds dichterbij je doel, tot je uiteindelijk zelf verder kunt gaan.

WAT DOET DE OSTEOPAAT?

De osteopaat onderzoekt en behandelt alle gebieden in het lichaam waar blokkades voelbaar zijn. De behandeling is gericht op het geven van ruimte aan weefsels zoals de organen en de zenuwen. Daardoor kan het natuurlijk evenwicht in het lichaam herstellen.

Om fysieke klachten bij een burn out te behandelen onderzoekt de osteopaat ook het hormoonsysteem en dan met name het deel wat actief is tijdens stress. Dit deel is uitgeput geraakt en wordt behandeld. Een sessie bij de osteopaat is geen ontspanningsessie, dus verwacht een vorm van vermoeidheid na de sessie.


WAT DOET DE SHIATSU THERAPEUT?

Shiatsu massage komt uit de traditionele Chinese geneeskunde. De klachten van een burn-out worden gezien als blokkades in de energiebalans. Door het uitoefenen van diepe druk op energiebanen en drukpunten van het lichaam, en het roteren en strekken van het lichaam worden het zelfherstellend vermogen aangesproken.

Shiatsu heeft een gunstig effect op het autonome, en met name het parasympathische, zenuwstelsel wat zorgt voor ontspanning en herstel. Door minder spanning in het lichaam, komt er ook meer rust in het hoofd. 

Uiteindelijk is de begeleiding van OPBLOEIEN een hulpmiddel. De ware oplossingen om beter te worden zitten in jezelf. OPBLOEIEN ondersteunt je in het vinden van deze oplossingen. Het is een reis naar je ware zelf waarbij je ontdekt hoe je je eigen pad kunt bewandelen in een samenleving die vooral gefocust is op prestaties, materiële groei en perfectie.

Het herstel van ernstige stressklachten kun je zien als een ontdekkingsreis.

Een ontdekkingsreis naar een leven dat echt bij jou past; met werk, relaties en activiteiten die jou energie geven. 

– Angela Pagonidis