20/06/2019

VEERKRACHT

Mensen overleven rampen. Veerkracht, de soepelheid om terug te veren na teleurstellingen, problemen, verlies of narigheid is een essentiële vaardigheid in de complexe, chaotische, snel veranderende wereld van vandaag. Gelukkig kun je deze vaardigheid leren en zelfs bij anderen versterken. 

Voor het doorgaan na verlies en tegenslag is emotionele support nodig. Empathie voor je verdriet en lijden. En die kun je ook jezelf geven. De meeste mensen vinden het moeilijk om zelfempathie op te brengen. Maar het is zo belangrijk. Door weer in contact te staan met je gevoelens, krijg je weer zicht op wat je nodig hebt. Na een verloop van tijd kun je weer handelen in de richting die je op wilt en waar je energie van krijgt. Doe vooral iets omdat je een bijdrage wilt leveren aan het leven. Niet omdat het “moet”.

Vaak focussen we ons op dingen die niet goed gaan, op vervelende dingen die ons overkomen. Het is een ware levenskunst om naar lichtpunten te kijken, om aandacht te schenken aan het zaadje dat groeit en bloeit, zeker als je in een moeilijke tijd zit. Maar hoe doe je dat? In deze blog krijg je concrete tools om je veerkracht te versterken.

WAT KAN IK VAN HET VERLEDEN LEREN?

Denk aan een moeilijke ervaring uit het verleden en zoek naar iets waardevols dat je gekregen hebt door die ervaring. Stel jezelf de volgende vragen:

 • Wat voor positiefs kan ik leren van deze nare ervaring?
 • Is er iets te bedenken waarom ik dankbaar zou kunnen zijn voor deze ervaring? Hoe was het van waarde voor me?
 • Welke nieuwe krachten heb ik ontdekt en geleerd? Op welke manier ontwikkel ik zelfvertrouwen? Waarvoor heb ik meer begrip en empathie gekregen?

TALENT VOOR SERENDIPITEIT

Serendipiteit is het ontdekken van iets bruikbaars en zinvols in wat er bij toeval gebeurt. Je dient wel schrander genoeg te zijn om de onverwachte gift te zien. En dat ben je natuurlijk! 😉 Hieronder tref je de belangrijkste vaardigheden die je talent voor serendipiteit versterken.

 • Adem en kalmeer jezelf.
 • Zeg dagelijks iets tegen jezelf dat je kalmeert.
 • Pas je aan. Wat is mijn nieuwe realiteit? En wat is zinvol om nu te doen?
 • Leg je compleet toe op het overleven en omgaan met de moeilijkheden. Zeg bijvoorbeeld tegen jezelf: “Op welke manier dan ook, ik ga ervoor zorgen dat ik hier goed mee omga en dat het uiteindelijk goed komt.
 • Wees nieuwsgierig en speels in het proces. Experimenteer met diverse perspectieven. Wees empathisch: hoe kijken andere mensen naar wat jou overkomen is? En wat kun je hiervan leren?
 • Lach. Lachen maakt je ontspannen. Als je niet kunt lachen, huil dan. Laat spanningen los en kalmeer jezelf. Doe wat je moet doen om weer emotioneel in balans te komen?
 • Kies ervoor om te accepteren wat er is gebeurd. Verspil geen energie aan protest. Accepteer mensen, situaties, omstandigheden en gebeurtenissen zoals ze zich voordoen. Je verzet je niet tegen het heden. Alles dit moment is zoals het moet zijn.
 • Stel jezelf vragen over wat je kunt doen om er iets positief uit te halen. Wat leer je en versterk je in jezelf?
 • Onderneem actie. Wees creatief en impulsief. Als het niet werkt, doe je iets anders.

LEER VAN ANDERE OVERLEVERS

IMG_1619Leer van mensen die door een levensveranderende ervaring zijn gegaan. Iemand die een ziekte overleefd heeft, een persoonlijke tragedie of enorm financieel verlies. Hoe zijn zij ermee omgegaan? En welke waarde hebben zij eruit gehaald. Via boeken, films of een gesprek kun je zinvolle tips krijgen waarmee je je eigen veerkracht kunt versterken.

SOCIALE STEUN EN EMPATHIE

We denken vaak dat veerkracht een persoonlijke eigenschap is. Dat is misschien voor een deel waar.

“When the other person is hurting, confused, troubled, anxious, alienated, terrified; or when he or she is doubtful of self-worth, uncertain as to identity, then understanding is called for. The gentle and sensitive companionship of an empathic stance… provides illumination and healing. In such situations deep understanding is, I believe, the most precious gift one can give to another.” (Carl Rogers)

Er is in de positieve psychologie niet één conclusie te vinden die niet benadrukt hoe belangrijk andere mensen zijn voor ons geluk en onze gezondheid.

Dus stop met piekeren over hoe groot de problemen zijn. Sta op en loop verder. Maak contact, zoek steun en lucht je hart. Spreek met anderen over je dromen, ideeën en al dat wat in je omgaat. En wees er ook voor een ander mens die je empathie en steun nodig heeft.

Auteur: Angela Pagonidis

Reageer