01/11/2013

OVER ANDROS, KITTENS, LIEFDE, VEERKRACHT & ANDERE DEUGDEN

Een maand geleden was ik met mijn liefje op Andros, een van de eilanden van de Griekse Cycladen. Andros betekent mens en door bij mezelf na te gaan wat mens-zijn voor mij betekent en naar welke waarden ik wil leven, is deze blog ontstaan. Een blog met een ietwat filosofische tintje.

witje en zwartjeOp het wonderschone Andros ontmoetten we Witje en Zwartje , twee jonge kittens van nog geen maand oud. Ze waren verlaten door hun moeder en omringd met vuilnis. Niemand leek naar ze om te kijken. Doordat hele jonge zwerfmoederkatten soms geen melk kunnen geven, verlaten zij hun kittens, vertelde een eilandbewoonster. De natuur is de natuur; wonderschoon en soms ook heel wreed.

happy endNatuurlijk wilden wij deze lieve schatjes niet aan hun lot overlaten. Ze hadden verzorging en voeding nodig, plus aandacht en liefde. En dat hebben we ze gegeven. De kittens bloeiden in een paar dagen op, wat fantastisch was om te aanschouwen. Het wantrouwende Witje veranderde in een spinnend, aanhankelijk katertje en het kwetsbare Zwartje met een oogontsteking veranderde in een katje met lef dat met steeds meer vertrouwen de wereld om haar heen ging verkennen. Wat een veerkracht! Onze liefde voor de katjes werkte gelukkig zo aanstekelijk dat de taverne-eigenaresse van ons vaste strandje, besloten heeft om na ons vertrek verder voor ze te zorgen. We konden met een gerust hart terug naar Nederland.

VEERKRACHT EN DEUGDEN 

Plaatje resilience alain de bottonOver veerkracht zijn vele boeken geschreven en studies gedaan. Toen (ontwikkelings)psychologen veerkracht begonnen te onderzoeken, dachten ze dat sommige mensen het gewoon in zich hadden. Zij waren onkwetsbaar, van ijzer, ondanks alle tegenslagen. De anderen, de zwakkeren onder ons, hadden het niet. Jammer, maar helaas pindakaas. Tegenwoordig is er ruimte voor een ander perspectief. Veerkracht is geen aangeboren persoonlijke eigenschap, maar iets dynamisch, iets dat je kunt ontwikkelen en dat ook beïnvloed wordt door de omgeving waarin je leeft. Mij raakte de beschrijving van de schrijver en filosoof Alain de Botton. Volgens hem is veerkracht een van de belangrijkste deugden die we kunnen trainen.

“Keeping going even when things are looking dark; accepting that reversals are normal; remembering that human nature is, in the end, tough. Not frightening others with your fears.”

Tja deugden, dat klinkt zo ouderwets, zo onhip… Men vindt je al snel moralistisch,  streberig en arrogant als je zegt dat je een beter mens wilt zijn. Maar waarom zouden we onze ethische spieren niet trainen en onze deugden – die iedereen van nature in zich heeft – niet verder ontwikkelen? Met dank aan Grace Zonneveld heb ik kennisgemaakt met het internationele deugdenproject. Wereldwijd heeft dit project vele mensen bewogen om zelf de verantwoordelijkheid te nemen voor verandering en om zelf een positieve levenshouding te ontwikkelen.

DEUGDENTOP

Alain de Botton heeft zijn eigen deugdentop 10 (zie hieronder), waarin ik me geheel kan vinden, maar je kunt ook je eigen top 100 maken. Gelukkig maar, zegt de vrije geest in mij, want ik wil natuurlijk zelf kunnen kiezen wat voor mij belangrijk is.

  1. Veerkracht: tegenslag is deel van het menselijk leven.
  2. Empathie: heb de moed om je te verplaatsen in anderen.
  3. Geduld: we zijn ongeduldig omdat we perfectie verwachten.
  4. Opoffering: eigen voordeel behalen zit in onze natuur, maar uit liefde overstijgen we onszelf.
  5. Beleefdheid: beleefdheid is niet ‘onecht’ zijn, maar een vorm van beschaving en tolerantie.
  6. Humor: teleurstelling kan leiden tot woede, maar humor is de wijzere uiting.
  7. Zelfbewustzijn: geef anderen niet de schuld van wat in jezelf ligt.
  8. Vergeving: samenleven is ook elkaars fouten door de vingers zien.
  9. Hoop: pessimisme is niet ‘dieper’ dan optimisme.
  10. Vertrouwen: zonder vertrouwen wagen we niets in ons korte leven.

Voor mij persoonlijk is respect ook een hele belangrijke. Respect voor alles wat leeft, groeit, bloeit en kwetsbaar is. Respect voor mijn eigen waardigheid en die van een ander.

Reageer