WAARHEIDSLIEFDE

11/10/2016

img_0492-1Ik ben begonnen met een serie portretten rondom het thema ‘geluk op het werk’. Centrale vragen die ik stel in de interviews: waar krijg je energie van, wat maakt je gelukkig en hoe kunnen we, volgens jou, meer geluk in organisaties bewerkstelligen? Doel is om meer inzicht te krijgen in wat mensen gelukkig op hun werk maakt en de lessen te delen.

De aftrap begint met een portret van mezelf.

 

VAN ONGELUK NAAR WAARHEIDSLIEFDE

Werk kan je heel ongelukkig maken. Ik heb dat zelf maar al te goed ervaren. Ik begon mijn loopbaan in 1997 tijdens de internet bubble. Mijn eerste baan als consultant bij een organisatieadviesbureau leek een droom: een vast contract, goede verdiensten, status, veel luxe etentjes en een leaseauto. Ik had nog geen rijbewijs, maar dat was een klein detail. Al snel merkte ik dat ik geen voldoening haalde uit mijn werk. Ik kon mijn betrokkenheid niet uiten in een werkwereld die vooral draaide om veel geld verdienen en niet om idealen of verbinding.

Mijn reis naar meer werkgeluk is een lange geweest, eentje met pieken en dalen. Ik heb voor veel organisaties gewerkt en een schat aan ervaringen opgedaan. Ik heb ontdekt dat ik het meest gelukkig ben als ik werk aan projecten die een positief verschil voor mensen maken. Ook vind ik het belangrijk om mijn eigen koers te kunnen varen, zodat ik vrij ben om te doen wat ik echt belangrijk vind. Vandaar dat ik al bijna 10 jaar met veel plezier als zelfstandig ondernemer werk. Ik kan mijn eigen tijd indelen, werk en gezinsleven goed combineren en kiezen voor opdrachten die me voldoening geven. Ook in mindere tijden zet ik door. Mijn waarheidsliefde, het naleven van wat echt en waar voor me is, schenkt me veel veerkracht.

 

FOCUS OP GELUK IN WERK

De laatste jaren heb ik veel professionals getraind en begeleid in hun aanpak van en communicatie met ouders over huiselijk geweld en kindermishandeling. Na jaren als communicatieadviseur gewerkt te hebben voor grote organisaties, had ik behoefte aan iets wat echt zinvol was. Door zoveel bezig te zijn geweest met geweld, ontdekte ik ook dat er veel geweld is op plekken waar mensen met elkaar werken. Geweld in organisaties waar we ons niet altijd van bewust zijn, omdat we het normaal zijn gaan vinden. Zoals een schaamtecultuur, geroddel, machtsmisbruik, oordelen, extreme competitie, uitsluiting, pesterijen en onuitgesproken werkconflicten. Met deze thematiek wilde ik meer doen, wat leidde tot een koersverandering.

Je eigen behoeften en die van anderen geweld aan doen, fysiek, verbaal of psychisch, dat leidt tot enorm veel schade en verdriet. Daar wil ik mensen bewust van maken, en ook hoe het anders kan op de werkvloer!

Ik heb veel trainingen gevolgd. Ik ben een nieuwsgierig mens en sta altijd open voor nieuwe “dingen”. De methodiek van Nonviolent Communication van Marshal Rosenberg oftewel Verbindende Communicatie heeft me enorm geholpen, vooral om in contact te staan met mijn gevoelens en behoeften, en om conflicten uit te praten. In mijn werk maak ik keuzes die echt bij me passen, sta ik beter in contact met mijn grote waarom (de motor achter de dingen die ik doe), en werk ik makkelijker samen zonder mijn eigenheid te verliezen. Ook heb ik geleerd om met mensen om te gaan die me energie geven. De Art of Hosting benadering heeft me geleerd om echt samen te werken, me kwetsbaar op te stellen in groepen en te cocreëren. Al deze lessen wil ik graag met je delen.

foto-2-3-2En misschien is dit wel de belangrijkste les. “Geluk is niets anders dan liefde. Wie kan liefhebben, is gelukkig,” zei Hermann Hesse ooit. Deze 2 zinnen gonzen regelmatig als een mantra door mijn hoofd. Ik denk omdat het zo ontzettend klopt. Dat ik, samen met mijn geliefde, ouder ben van de allermooiste jongen ter wereld, is mijn allergrootste geluk. Het geeft me een liefdevolle basis om vanuit te werken en de buitenwereld te betreden.

 

PROBLEMEN OP WERK

Heftige conflicten, ontevreden werknemers, gebrekkige prestaties, weinig samenwerking, te weinig focus op creativiteit en innovatie, geen duidelijke visie, miscommunicatie, politieke spelletjes, geroddel, moeheid door de zoveelste reorganisatie, wantrouwen in management, hoog ziekteverzuim en geen inspirerende werksfeer. Dat is het laatste wat je wilt en nodig hebt op je werk. Het kost zoveel energie!

Gelukkig hoef je niet ongelukkig te zijn op je werk. Teams waar mensen empathisch zijn, een hechte band met elkaar hebben en gelijkwaardig aan elkaar zijn, presteren beter, zijn gezonder en gelukkiger, blijkt uit onderzoek.

De kracht van empathie, verbindende communicatie en cocreatie, daar gaat mijn werk over. Dat is wat ik mensen wil meegeven. Ze zijn het belangrijkst voor geluk in je werk. Geluk creëert ook succes en niet andersom. En meer geluk op het werk, creëert ook meer geluk in de privésfeer, in de relaties met mensen om je heen.

 

STEL JE VOOR…

img_1189Stel je een wereld voor waarin we met plezier naar ons werk gaan, ons gehoord en gewaardeerd voelen, we mogen zijn wie we zijn, niet bang hoeven te zijn voor afwijzing, straf, beschuldigingen, sociale isolatie, geroddel, voortrekkerij, pesterijen, scheldpartijen, machtsmisbruik en geweld. Een wereld waarin we echt contact hebben met onze geliefden, vrienden en collega’s, conflicten uitspreken, ons veilig voelen en vertrouwen hebben in elkaar. Een wereld waarin we met elkaar samenwerken om de complexe problemen in ons leven en werk aan te gaan en op te lossen, waarin de participatie en het leiderschap van ieder nodig is.

Zo’n wereld moet toch mogelijk zijn, we beschikken als mens immers over een enorme schat aan rijkdom, moed en veerkracht, zeker als we beste in elkaar naar boven halen. Ik heb besloten om me hiervoor in te zetten. Ook wil ik je uitnodigen om mee te doen.

 

DOE JE MEE?

FullSizeRender-3 kopie 8Als je het leuk vindt om te praten over wat jou gelukkig maakt op je werk, neem dan contact met me op. Voor de portretten ben ik op zoek naar mensen die met anderen willen delen wat hun gelukkig maakt. Het maakt niet uit welk beroep je uitoefent of wat je achtergrond is.

Liefdevolle groet van een gelukkig mens ,
Angela Pagonidis

 

Reageer

U moet ingelogd zijn om te kunnen reageren.