VERTROUWEN EN FOCUS OP MOGELIJKHEDEN

26/05/2014

foto Wim HavemanWat is jouw visie op de aanpak van geweld in opvoeding en relaties? Deze vraag stelde ik aan Wim Haveman, directeur van B-Challenged. Deze organisatie begeleidt jongeren vanaf 16 jaar die zijn vastgelopen op hun werk, school en/of thuissituatie naar het op de rit krijgen van hun leven. Via projecten in de creatieve en culturele sector komen ze weer in hun eigen kracht.

Onlangs heb ik Wim en zijn organisatie getraind in het werken met de Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. Behalve het vaste team van jongerencoaches zaten ook jongeren in het trainingsteam. Eén daarvan deelde haar eigen persoonlijke ervaringen waarover ze eerder erg gesloten was. Het sleutelwoord voor haar om te kunnen delen, is vertrouwen, liet ze weten. Zo simpel en vanzelfsprekend, maar ik geloof vaak zo lastig te bereiken bij jongeren wiens vertrouwen al zo vaak geschonden is. 

Eigen kracht en vertrouwen

“In dit werk krijg ik te maken met jongeren die in hun jeugd verwaarloosd of mishandeld zijn,” zegt Wim. “We hebben het nooit uitgebreid over wat hun is overkomen, maar over wat ze willen bereiken in hun leven. We gaan bewust uit van hun kracht en niet van de hulpvraag.  Er bestaat een kans dat ze vroeg of laat vastlopen. Dit komt dan in het begeleidingsprogramma naar voren. Het is aan de jongeren zelf of ze ons willen vertellen wat ze hebben meegemaakt. We kunnen hun probleem niet oplossen, maar ze wel leren hoe ze ermee kunnen omgaan en op zoek gaan naar nieuwe perspectieven. Hiervoor bieden wij een leuke en zinvolle vrijetijdsbesteding dat aansluit bij hun belevingswereld en coachen wij ze in het ontdekken van hun eigen kracht.

Zelf de regie geven

Jop Langenhoff Veel jongeren hebben een spuughekel aan jeugdzorg. Er wordt zo vaak over ze beslist. Bij B-Challenged krijgen ze zelf de regie. Laatst was hier een jongen die alle kanten op ging, een echte stuiterbal. Hij bleek gek van techniek te zijn. Bij ons kon hij ervaring opdoen met het aansluiten van kabels en lampen. Doordat onze jongeren in een team gaan werken bij festivals en ook samen een evenement moeten gaan organiseren, leren ze veel. Van sociale vaardigheden, plannen maken tot het oplossen van conflicten.

Aansluiten belevingswereld

Jop Langenhoff 6Ik heb jarenlang als groepsbegeleider gewerkt met uithuis geplaatste jongeren. Ik was nooit met hulpverlening bezig, maar ging bij ze op de bank zitten als ze televisie aan het kijken waren en vroeg ze: hoe is het met je? Zo bouwde ik een band met ze op en begonnen ze mij van alles toe te vertrouwen. Als je aansluit bij hun belevingswereld, dan krijg je contact. Zo is B-Challenged ontstaan. Ik werkte zelf al een tijd als uitvoerend producent in de festivalwereld en besloot beide werkzaamheden te combineren.

Focus op mogelijkheden

B-Challenged 5Ik geloof er heilig in dat het helend werkt om niet op het probleem te focussen, maar op wat de mogelijkheden en kansen zijn. Als er sprake is van een trauma bij een jongere, moet hij of zij leren leven met dit trauma. Dat betekent niet dat er geen aandacht is voor de zorgvraag, alleen zijn hier andere professionals voor.  Met deze professionals werken we samen. Binnen het begeleidingsprogramma houden we er natuurlijk rekening mee. Dat doen we zonder de leefsituatie van de jongere te problematiseren. Ons werk is bedoeld om gespecialiseerde zorgtrajecten te verkorten, dan wel te voorkomen.

Preventie

Huiselijk geweld gaat vaak over van de ene generatie naar de andere. Door jongeren te coachen in het op de rit krijgen van hun leven,  leveren wij een bijdrage aan het doorbreken van de cirkel. School zou ook een belangrijke rol bij preventie kunnen spelen. Alleen het takenpakket van leraren is al zo groot. Daar zou je een goed programma voor moeten ontwikkelen.

Transitie jeugdzorg

B-Challenged 2Over de huidige transitie in de jeugdzorg ben ik niet negatief. Ik ben nooit tegen verandering. Alleen is nu nog niet duidelijk wat het Amsterdamse beleid gaat worden. Dat baart me wel zorgen, omdat je met een kwetsbare groep mensen te maken hebt. Ook krijgen de gemeentes meer verantwoordelijkheden en 25% minder geld. Of er straks goede keuzes gemaakt gaan worden, moet gaan blijken. Het hele welzijnswerk ligt onder het vuur. Zelfredzaamheid is de tendens. Gelukkig doen wij het goed. Laatst zijn wij door de Hogeschool van Amsterdam aangedragen als good practice en innovatief voor het landelijk CMV werkveldoverleg.”

 

Auteur: Angela Pagonidis / foto’s zijn gemaakt door B-Challenged, Nienke Berghuis & Job Langenhoff

 

***
Word vriend(in) van OPBLOEIEN  op facebook en laat daar je reactie achter… 

aanmelden nieuwsbriefJe kunt je ook aanmelden voor de nieuwsbrief, dan blijf je makkelijk per email op de hoogte van de laatste blogs, ontwikkelingen, trainingen, workshops, projecten en acties van OPBLOEIEN.

Tags: , | in categorie BLOG, portretten / interviews

Reageer