Versterken werkrelaties

Hoe versterk je jouw relaties op je werk? Lees hieronder 25 praktische tips.

 

 1. Wees empathisch. Luister. Relaties bouw je op door goed te luisteren en je in te leven in anderen.
 2. Help een collega die ergens mee aan het worstelen is. En vraag zelf ook om hulp als dit nodig is.
 3. Geef oprechte complimenten en lach; wees als een stralende lentezon die de omgeving verwarmt met waardering en positieve energie.
 4. Vier het leven en geniet! Trakteer af en toe iets lekkers om te laten zien dat je je collega’s waardeert.
 5. Wees open, niet afstandelijk. Durf jezelf te laten zien, maar hou wel rekening met wat je wilt delen en wat de ander over je wilt horen. Niet iedereen houdt ervan om diepgaande persoonlijke gesprekken te voeren tijdens het werk. En dat is okay.
 6. Vriendschap op het werk betekent niet automatisch vriendschap in het privéleven. Ze zijn wel allebei waardevol. Investeer dus ook in relaties met je collega’s. Je gaat met veel meer plezier naar je werk als je goed contact hebt met je collega’s, zelfs als de inhoud van het werk je niet bevalt. Toon interesse in wie je collega’s zijn en waar ze van houden. Lunch regelmatig met ze. Of ga samen wandelen in een pauze. Zo leer je elkaar beter kennen.
 7. Wees gezellig bij de koffieautomaat. Hier ontstaan vaak de goede ideeën en hoor je de laatste nieuwtjes.
 8. Houd je niet overmatig bezig met kantoorpolitiek en roddels. Observeer en neem waar, maar doe niet mee.
 9. Wees aardig tegen iedereen, ongeacht de hiërarchische positie en status.
 10. Wees geen betweter of opschepper.
 11. Wees betrouwbaar. Hou je aan de afspraken. Als dit niet lukt, leg dan uit goed uit waarom en laat het bijtijds weten.
 12. Wees eerlijk en duidelijk. Geef goed aan waarom je een bepaalde beslissing neemt, een bepaald standpunt hebt of waarom je nee zegt. Hiermee voorkom je misverstanden.
 13. Voorkom stressklachten en burnout. Luister naar je lichaam, niet naar de verwachtingen van je collega’s of baas. Neem rust als je moe bent en zoek hulp als je langdurig gestrest bent. Niemand wil dat je ziek wordt.
 14. Geef je grenzen aan, laat mensen duidelijk weten hoe je behandeld wilt worden. Laat je leidinggevende ook weten wat je leuk en interessant vindt in je werk, waar je goed in bent en vraag duidelijk om werkzaamheden die hiermee overeenkomen. Hiermee voorkom je dat je teveel taken en projecten krijgt waar je helemaal geen zin in hebt.
 15. Discussieer niet eindeloos over verschillende strategieën en meningen. Probeer te verhelderen welke behoeften je hebt en wat die van de ander zijn. Onderzoek hoe je elkaar kunt helpen in het vervullen van de behoeften.
 16. Realiseer je ook dat goede relaties tijd kosten. Je moet vertrouwen opbouwen.
 17. Stel geen onredelijk hoge eisen aan je collega’s. Onredelijk hoog is natuurlijk subjectief. Overleg daarom altijd wat redelijk en haalbaar is.
 18. Soms moet je je even terugtrekken uit de situatie. Vooral als je geïrriteerd bent geraakt en je niet meer rustig kunt communiceren. Door je even terug te trekken kun je ontspannen en ruimte creëren om je in te leven in de ander. Zeg dat je er later op terug komt, dat je er nog even over wilt nadenken. Desnoods moet je plotseling naar het toilet.
 19. “Choose your battles”. Investeer in de langere termijn. Het heeft misschien helemaal geen zin om te bakkeleien over iets dat op de langere termijn schade toebrengt aan jullie relatie.
 20. Wees je bewust dat mensen verschillend zijn en dus ook verschillend reageren op nieuws en situaties. Hou daar rekening mee in je communicatie.
 21. Als je een conflict of meningsverschil met iemand hebt, laat het niet te lang sudderen. Bespreek het in een persoonlijk gesprek en niet openlijk tijdens een vergadering. Probeer ook nooit om het via de email op te lossen, want dat vraagt om miscommunicatie.
 22. Vraag regelmatig om feedback. Het geeft je nieuwe inzichten. De ander voelt zich ook gerespecteerd als je hem om feedback vraagt.
 23. Geef zelf ook feedback, maar vraag altijd of de feedback welkom is. Niets kan zo irritant zijn als ongevraagd advies. Soms willen mensen alleen een luisterend oor. En vergeet niet te vertellen wat je waardeert in de ander en zijn werk.
 24. Investeer in jezelf. Volg die leuke workshop of opleiding. Maak er ruimte voor in je drukke agenda. Inspiratie geeft je positieve energie en dat straal je uit naar anderen.
 25. FullSizeRenderBekwaam je in verbindende communicatie. Communiceer open en duidelijk. Het grote communicatieprobleem is dat mensen luisteren om te reageren en niet om te begrijpen. Leef je in en luister met empathie en volle aandacht naar de ander voordat je iets zegt. Hoe beter je communiceert, hoe beter je werkrelaties worden. Er zijn vele boeken over verbindende communicatie geschreven en je kunt ook diverse trainingen volgen als je je hierin wilt versterken.