VERSTERK JE VERTROUWEN EN MOED

05/04/2016

dawn-nature-sunset-trees

Onze bedrijven en organisaties worden opgetuigd met toezichthouders, controlerende ‘risk management’-regelingen, handboeken en vertrouwenspersonen. “Vertrouwen is goed, controle is beter,” luidt het motto. Een elitedeel van de bevolking controleert de rest. Want we vertrouwen elkaar en onszelf niet echt. Maar wat is vertrouwen? En als we het vertrouwen zijn kwijtgeraakt, hoe herwinnen we dat?

Vertrouwen heeft een paradox in zich. Vertrouwen kan angsten wegnemen, waardoor we het leven durven te leiden zoals we het ons hadden voorgesteld. Met vertrouwen is er hoop, geloof in iemand of iets en een positieve instelling. Maar tegelijkertijd is vertrouwen ook een riskante onderneming.

Iemand je vertrouwen schenken is een intiem proces, omdat je je bloot geeft. En dat vinden we eng. Vandaar onze pantsers en beschermingsmechanismes waarmee we een valse vorm van geborgenheid en zekerheid zoeken. We hunkeren naar erkenning, liefde en genegenheid. We denken die behoeften te kunnen bevredigen met onze maatschappelijke positie, ons huis, onze auto, onze partner, onze roem, ons geld, onze kleren en spullen. Maar dat werkt niet echt. Niet kwetsbaar zijn is een illusie.

Stel je een wereld voor waar vertrouwen geen uitzondering, maar volop aanwezig is. Een wereld waar we ons veilig en geïnspireerd voelen op het werk en in relaties. Empathie en verbinding brengen die veiligheid en inspiratie om te vertrouwen, ook in organisaties. We willen graag zinvol bezig zijn, leren, delen, inspireren en onszelf en anderen vertrouwen zonder grote angst.

De moed om jezelf te laten zien zonder masker, om inzichten en oplossingen vrij met elkaar te delen, daar is een open, menselijke cultuur voor nodig. Een cultuur waarin je niet gestraft wordt als je fouten maakt of iets afwijkends zegt. Een cultuur die de kracht van kwetsbaarheid waardeert, omdat zo moed en betrokkenheid gestimuleerd worden.

India & Thailand 2009 1027Het is spannend en soms beangstigend, omdat je met deze manier van werken en leven de controle loslaat. Maar het is ook de moeite waard, omdat het de bron is van hoop, medeleven, verbondenheid, creativiteit en vernieuwing.

Er is moed voor nodig om zo te leven en werken. Daarvoor dienen we te veranderen. Maar bedenk ook: je riskeert meer als je geen enkel risico neemt. Dan verandert er niets, is er geen vernieuwing. En met vertrouwen wek je vertrouwen op. Het is een natuurlijk proces van geven en ontvangen.

Lees hier hoe je vertrouwen en moed kunt versterken door te leren van de natuurwetten.

 

Auteur: Angela Pagonidis

Reageer

U moet ingelogd zijn om te kunnen reageren.