TIJD VOOR EEN WERKREVOLUTIE

04/05/2016

stockvault-rain-mood167564Geweld op de werkvloer vormt een serieuze bedreiging voor werknemers in Nederland. In 2014 waren 1,6 miljoen werknemers slachtoffer van geweld, gepleegd door mensen van buiten de organisatie, bijvoorbeeld klanten, patiënten, leerlingen en passagiers. Geweld gepleegd door collega’s en leidinggevenden komt minder vaak voor, maar toch worden jaarlijks nog altijd ruim 1,1 miljoen werknemers slachtoffer van ongewenste seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld en/of pesten. Intimidatie komt het meest voor. Vrouwen zijn vaker slachtoffer. 

Dit heeft hele schadelijke gevolgen: verdriet en ongeluk bij slachtoffers, ziekteverzuim en burn-out, een onveilige sfeer met ongezonde menselijke verhoudingen, vermindering van werkprestaties en motivatie. Op financieel niveau leid geweld tot vermindering van winst en zelfs verlies. De geschatte kosten in Nederland aan personeelsverzuim door geweld zijn 2,1 miljard euro op jaarbasis. (TNO rapport 2016).

 

EEN MOOIE WERELD

Stel je een wereld voor waarin we met plezier naar ons werk gaan, ons daar gehoord en gewaardeerd voelen, we mogen zijn wie we zijn, niet bang hoeven te zijn voor afwijzing, straf, beschuldigingen, sociale isolatie, geroddel, voortrekkerij, pesterijen, scheldpartijen, machtsmisbruik en geweld. Een wereld waarin we echt contact hebben met onze collega’s, conflicten uitspreken, ons veilig voelen en vertrouwen hebben in elkaar. Een wereld waarin we met elkaar samenwerken om de complexe problemen in ons werk aan te gaan en op te lossen. Wat voor positieve gevolgen zou dit wel niet hebben! Niet alleen op het werk, maar ook op het leven thuis, de relaties met geliefden, familie en vrienden.

Zo’n mooie wereld moet toch mogelijk zijn, we beschikken als mens immers over een enorme schat aan rijkdom, moed en veerkracht, zeker als we beste in elkaar naar boven halen.

De meeste van ons spenderen een derde van de dag aan werk. Het is zonde om zoveel tijd in ongeluk door te brengen. En het hoeft ook niet. Je hoeft niet ongelukkig te zijn op je werk. Teams waar mensen empathisch zijn, een hechte band met elkaar hebben en gelijkwaardig aan elkaar zijn, leveren betere werkprestaties, zijn gezonder en gelukkiger, blijkt uit onderzoek.

 

EEN WERKREVOLUTIE

Iets om te overdenken…  Als wij als mens gelukkiger worden van hechte relaties, waarom is onze werkomgeving daar dan niet op ingesteld? Waarom zijn directies vaak zo gehecht aan een hiërarchische structuur met een onderscheid tussen directeur, managers, adviseurs en medewerkers in plaats van een meer gelijkwaardige structuur en manier van samenwerken? En waarom investeren organisaties vaak meer in competentieontwikkeling, timemanagement, taak- en bedrijfsprocesverbeteringen, dan in hechte werkrelaties en een positieve, veilige werksfeer?

Ondanks dat we in een tijd leven met ontiegelijk veel zelfhulpboeken, coaches, therapeuten en kennis over geluk en conflictmanagement, verandert er in onze bedrijven en organisaties relatief weinig. Hoe komt dit? Komt dit misschien omdat we werkgeluk niet als doelstelling formuleren? Het gaat vaak om winst en prestatieverbetering in de business plannen. Daarbij vergeten we dat deze doelen erg afhankelijk zijn van hoe gelukkig werknemers zijn, niet alleen in hun persoonlijke leven maar ook in hun relaties met collega’s en klanten. Het is toch te ongelooflijk voor woorden dat er zoveel mensen in Nederland te maken hebben met intimidatie, pesterijen en ander geweld op het werk. En dan hebben we het niet eens over ongeluk door gebrek aan inspiratie en een gezellige werksfeer. Het houdt niet op, als we dit niet gaan stoppen.

Het is tijd voor een werkrevolutie met een hogere ranking van geluk en een veilige, positieve sfeer op het werk. Jij kunt hiermee starten, en ook anderen in je (werk)omgeving stimuleren om hierin meer te investeren. Maak het een persoonlijk doel!

 

MIJN STRATEGIE: MEER EMPATHIE, VERBINDING & COCREATIE

Voor mij is meer empathie, verbinding en cocreatie, de strategie om meer werkgeluk en een veilige, positieve werksfeer te bereiken. Onderzoek laat zien dat niets een grotere invloed heeft op ons geluk als sociale relaties. De gelukkigste mensen zijn zeer sociaal en werken met anderen samen. Daar is empathie en het vermogen om verbinding aan te gaan een voorwaarde voor. Je persoonlijkheid en talenten ontwikkelen zich het best in contact met anderen.

Uit ander onderzoek blijkt dat een hoger vertrouwen en minder geweld vaker voorkomen in een omgeving met minder ongelijkheid. Alleen in een veilige sfeer en door anderen te vertrouwen kun je samenwerken. Om echte oplossingen voor problemen te vinden, hebben we de stem en intelligentie van anderen nodig (cocreatie). Alleen dan kan er wat veranderen. Samen weet en kun je meer.

 

OEFENING

Hieronder tref je een oefening waarmee je kunt beginnen. “You must be the change, you want to see in the world,” zei Gandhi ooit.

Ben je al een tijdje ontevreden over de samenwerking op je werk? Verlang je naar meer teamwerk en respect van je baas of collega’s? Dan is het belangrijk om te onderzoeken hoe dit komt en van welk type contacten je wel energie krijgt. We hebben allemaal aangeleerde gewoontes en patronen in ons sociale gedrag. We reageren bijna automatisch op situaties waarin we ons bedreigd voelen. Gebeurt dit jou ook? En hoe reageer je dan? Bijt je van jezelf af en geef je de schuld aan de ander? Of kruip je in je schulp?

Stel er gebeurt deze week iets op je werk, waarin je reageert vanuit je aangeleerde patroon. Probeer dan na te gaan of deze reactie in harmonie is met je waarden en met hoe je je graag zou uiten. En waar komt de reactie vandaan? Welke behoefte zat erachter? Behoefte aan respect, erkenning, waardering, steun of…? Bedenk ook hoe je het de volgende anders gaat doen, zodat je je behoefte beter kunt vervullen. En vier ook als het lukt!

 

Ik ben benieuwd naar jouw reactie en visie op werkgeluk en het creëren van een veilige en positieve werksfeer. Laat je me die weten?

Auteur: Angela Pagonidis

FullSizeRender-3 kopie 7

Reageer

U moet ingelogd zijn om te kunnen reageren.