REPTIELENBREIN, GEVAAR & TRAUMA

08/07/2014

LEESTIP:

REPTIELENBREIN, GEVAAR & TRAUMA

reptiel in bangkokHet oudste deel van ons brein, ook wel het reptielenbrein genoemd, functioneert als een gevarenscanner. Het beschermt ons tegen gevaar en voorkomt dat we uitsterven.

Het nadeel is dat dit brein niet altijd even nauwkeurig te werk gaat. Het maakt geen onderscheid tussen levensbedreigend gevaar (een leeuw) en een herinnerd of ingebeeld gevaar, zoals een herinnering aan een ruzie. We handelen dus relatief makkelijk vanuit de automatische stressimpuls: vluchten, bevriezen of aanvallen.

ROL VAN AMYGDALA

plaatje breinDe amygdala of amandelkern speelt een belangrijke rol bij het scannen van gevaar. De amygdala legt verbanden tussen zintuiglijke informatie en koppelt deze aan emoties. Bij iedere nieuwe situatie bepaalt het individu welke emotionele reactie het meest zinvol is. Daarbij reageert de amygdala bijvoorbeeld ook op de gezichtsuitdrukking van soortgenoten. De reactie van de amygdala op prikkels die angst veroorzaken kan snel en volledig automatisch oftewel reflexmatig plaatsvinden. Ook speelt de amygdala een belangrijke rol bij het vormen en opslaan van herinneringen aan emotionele gebeurtenissen.

Mensen met traumatische ervaringen – waaronder mensen die mishandeld, verwaarloosd, gepest of misbruikt zijn – kunnen een overactieve amygdala hebben. Ze zijn extra gevoelig voor de prikkels die gerelateerd zijn aan gevaar. Dit betekent dat ze relatief sneller dan de “gemiddelde” mens in de vlucht, bevries- of aanvalmodus schieten. In het contact met hen kun je dit merken. Je raakt wat sneller en/of wat intenser een gevoelige snaar. Het is dan de kunst om contact te maken met de “wijze hersenen’ via een nieuwsgierige, open, aanvaardende en vriendelijke houding. 

De principes van Non Violent Communication / Geweldloze Communicatie kunnen je hierbij helpen. 

Neem contact op met OPBLOEIEN als je hier meer informatie over wilt en/of laat hieronder een reactie achter.

LEESTIP:

Reageer

U moet ingelogd zijn om te kunnen reageren.