MET COMMUNICATIE KUN JE DE WERELD VERANDEREN

14/11/2015

MET COMMUNICATIE KUN JE DE WERELD VERANDEREN

city-sunny-people-streetVia media kom je dagelijks in contact met geweld, geweld in je eigen regio of geweld dat zich ver weg afspeelt. Je bent geneigd om partij te kiezen of acties te beoordelen als goed of fout. Hoe kun je de aanslagen in Parijs van IS immers zien als goed, als menselijk? IS rechtvaardigt haar actie met de mededeling dat het een reactie is op de bombardementen van de Franse luchtmacht op IS-stellingen in Syrië en Irak. En zo verwoest de oorlog ver weg, het leven van Parijzenaren die dachten dat ze veilig waren. Mensen die niet persoonlijk verantwoordelijk zijn voor het geweld in het Midden-Oosten. Het geeft je een enorm machteloos gevoel.

Wat kun je doen aan het enorme geweld in de wereld? “Een betere wereld begint bij jezelf” is een cliché. Maar in clichés zitten altijd een kern van waarheid. Je kunt in je dagelijkse leven, op je werk in je relaties, het leven een beetje mooier maken. Je kunt kiezen voor menselijkheid en verbinding, in plaats van veroordeling en conflict.

city-people-walking-blurHoeveel mensen gaan er wel niet dagelijks naar hun werk in angst? Angst vanwege een slepend conflict met een collega’s of leidinggevende. Hoeveel kinderen gaan dagelijks naar school waar ze gepest worden door andere kinderen? Hoeveel mensen hebben een ongelukkige liefdesrelatie vol conflict, al dan niet uitgesproken? Ook dichterbij huis is er veel zinloos geweld en conflict. En als je daar een tijdje echt bij stilstaat, besef je hoe groot het leed is dat we elkaar aandoen.

Gelukkig kun je kiezen om het anders te doen. Je eigen verantwoordelijkheid nemen. Leren om je te uiten met meer respect en compassie voor de ander. Ik haal mijn inspiratie uit Nonviolent Communicationvan Marshal Rosenberg. Deze levensfilosofie heeft als kern dat je de behoeftes van anderen niet schaadt. Ook niet die van jezelf. In essentie hoef je niets anders te doen dan met aandacht en openheid te luisteren en je eerlijk, oordeelvrij te uiten. Dat betekent gelukkig niet dat je niet boos zou mogen zijn en dit niet zou mogen uiten. Het geeft je alleen mogelijkheden om je boosheid op een niet-schadelijke, meer respectvolle wijze te uiten.

pexels-photo-13918Boosheid ontstaat omdat een bepaalde behoefte niet vervuld wordt, dat is één van de basisprincipes. Zodra je met deze behoefte in contact staat, die op tafel legt en ook die van een ander weet, ontstaat er ruimte voor iets anders. Door uit te gaan van behoeftes ontdek je dat er veel gemeengoed bestaat met de ander en die ander ontdekt dat zelf ook. Over behoeftes hoef je niet te onderhandelen, terwijl je wel geneigd bent om over oplossingen te onderhandelen of strijden. Door de wederzijdse behoeftes helder te hebben, ontstaat er vanzelf ruimte voor oplossingen en dialoog.

We ademen allemaal dezelfde lucht in. We kennen allemaal dieptepunten en hoogtepunten in ons leven. We kennen allemaal gevoelens als verdriet en vreugde. We hebben allemaal gezonde voeding, een dak boven ons hoofd en liefde nodig. Kortom, we zijn allemaal mens en hebben allemaal recht op een menswaardig leven. Veel menselijkheid gaat verloren, omdat we oordelen over anderen of ze niet meer als medemens zien maar als anders, als vreemde, als bedreiging of zelfs als vijand. Met communicatie kun je de wereld veranderen. Dat is waar ik in geloof. Je kunt het leven op je werk en je relaties met anderen mooier maken door je te verbinden en je te verrijken met de kracht van empathie en compassie.

pickerimage

 

Wil je leren hoe je vreedzamer kunt zijn in conflicten zonder jezelf te geweld aan te doen? Wil je meer leren over de kracht van empathie en luisteren zonder oordeel? Wil je relaties die je gelukkig maken?

Kom dan een keer naar een inspiratie workshop.

 

Auteur: Angela Pagonidis

Reageer

U moet ingelogd zijn om te kunnen reageren.