KRACHT VAN EMPATHIE OP HET WERK

14/06/2015

ithaka 2007 197 (6)IK HOU VAN EMPATHIE, NIET VAN GROUP HUGS

Empathie en verbindende communicatie hebben voor sommige mensen een jaren ’70 connotatie. Voor alle duidelijk: ik ben geen fan van group hugs of zweverige spiritualiteit. Empathie is juist iets heel concreets. Je gehoord en begrepen voelen is enorm belangrijk in menselijke relaties, ook in het werkende leven! 

Verandering en verbinding begint met bewustwording en diepgaand begrijpen. Daar heb je empathie voor nodig. Dan kun je opbloeien.

In deze blog lees je meer over de kracht van empathie in het werkleven en leer je een concrete toepassing om je in te voelen in je klanten: de empathy map.

 

WAAROM IS EMPATHIE ZO BELANGRIJK?

We leven in een hectische tijd die snel verandert met een enorm groeiende wereldbevolking. De crisis en de globale economie vragen om een diep inleven in wat klanten, concurrenten en werknemers beweegt. Empathie is een belangrijk vermogen om te overleven in deze wereld. Zonder het vermogen om je te verplaatsen en in te voelen in andere mensen en situaties, is het onmogelijk om zakelijk succes te hebben. Empathie heeft 2 aspecten: ‘cognitief’ oftewel kunnen verplaatsen en ‘affectief’ oftewel kunnen invoelen. Het invoelen gaat een stap verder, de stap richting daadwerkelijke verbinding.

Empathische organisaties weten wat er leeft in de buitenwereld. Ze staan in de samenleving en stemmen hun diensten of empathieproducten af op de behoeften van de markt. Er zijn weinig organisaties die empathie als kernwaarde hebben. Dit is een groot gemis, want zonder empathie weet je niet hoe je kunt verbinden met je klanten. Voor je productontwikkeling en marketing is empathie de sleutel tot succes.

Ook voor het functioneren van de interne organisatie is empathie belangrijk. Teams waar mensen empathisch zijn, een hechte band met elkaar hebben en gelijkwaardig aan elkaar zijn, presteren beter en hebben het meer naar hun zin.

Voor het mobiliseren van veranderingen in organisaties is empathie een voorwaarde. Mensen zijn bang dat ze veranderd worden, niet om te veranderen. Elke verandering die door dwang, beïnvloeding of hiërarchie bereikt wordt, is geen echte verandering maar een aanpassing. Mensen willen gehoord worden, een stem hebben. Juist door elkaar te horen en uit te wisselen, ontstaat er iets als collectieve intelligentie. Oplossingen voor problemen kunnen alleen ontstaan als er connectie is. Het herkennen en erkennen van wederzijdse behoeften is hiervoor essentieel. Over behoeften hoef je namelijk niet te strijden. Als behoeften op tafel liggen, dan ontstaan er als vanzelf ruimte voor oplossingen en daarmee verandering.

 

CONCRETE TOEPASSING: EMPATHY MAP

Door je te verplaatsen in het gevoel en in de belevingswereld van je klanten, kun je beter begrijpen waarmee je van dienst kunt zijn. Je krijgt een dieper inzicht in jouw toegevoegde waarde. De empathy map is hiervoor een heel waardevol en krachtig middel.

Hieronder tref je het model. Door het model op een groot vel papier te tekenen en in te vullen, wordt visueel en mentaal concreet wie jouw klanten zijn, wat ze bezighouden en waar ze behoeften aan hebben.

Wil je hierbij support van een empathische facilitator, dan weet je me te vinden.

IMG_9166

 

 

3 reacties

  1. Rob Visser schreef:

    Empathie wordt enorm gemist in organisaties door alle aandacht voor prestaties, ongeschreven wetten en hiërarchie. Ik ben het dus inhoudelijk helemaal met je eens. Een kritische noot is dat je het stuk begint met je mening over empathie (positief) en group hugs (negatief). Ik vermoed dat je een zweverig imago wilt voorkomen, wat bij een pleidooi voor empathie denkbaar is. Tegelijk zet je hiermee je eigen behoeftes/opvattingen centraal, wat strijdig is met empathie want daar gaat het om rekening houden met de ander. Misschien is die verzot op group hugs? En wat doen group hugs ertoe als je bedoelt dat prestatie en empathie samengaan? Als dat het geval is zou ik dat in de onderkop zeggen.

  2. Angela Pagonidis schreef:

    Dank je Rob!
    Je kunt niet empathisch zijn zonder zelf-empathie. Rekening houden met een ander kun je alleen als je ook rekening houdt met jezelf. Rekening houden is in mijn optiek ook niet helemaal hetzelfde als empathie. Empathie gaat meer om inleven en invoelen, er zit ook een actief component aan en dat kan rekening houden zijn. Maar dat zou ook iets anders kunnen zijn, afhankelijk van de behoefte van de ander en jijzelf. Het zou bijvoorbeeld ook zorgen voor kunnen zijn en dan ga je richting compassie.

Reageer