IK BEN DEEL VAN DE CAST

21/11/2016

Ik ben begonnen met een serie portretten rondom het thema ‘geluk op het werk’. Centrale vragen die ik stel in de interviews: waar krijg je energie van, wat maakt je gelukkig en hoe kunnen we, volgens jou, meer geluk in organisaties bewerkstelligen? Doel is om meer inzicht te krijgen in wat mensen gelukkig op hun werk maakt en de lessen te delen.

img_5495-1In dit portret is Hugo de Bruijne, oprichter van Aan Zee, een Service Design Bureau gelegen aan de Noordzeekust, aan het woord. Zijn bedrijf brengt plezier, passie en prestatie in cocreatie bijeen.

 

GELUK

“Geluk is iets wat je samen creëert. Je bent verantwoordelijk voor je eigen geluk en voor een deel ook die van je omgeving. Plezier met elkaar maken, dichtbij jezelf blijven, ertoe doen voor je naasten, daar gaat het om. Je moet er ook voor werken, geluk krijg je niet zomaar. Geluk en het hebben van doelen, hebben ook alles met elkaar te maken. Het hoeft echt geen groot doel te zijn, maar iets wat je vanuit je hart wil. Maar teveel willen hebben staat ook geluk in de weg. Van veel spullen en geld word je absoluut niet gelukkig.

Het geeft me energie als ik met mensen werk die me waarderen, begrijpen en triggeren om het beste uit mezelf te halen. Mensen met een bepaalde intelligentie, niet te plat, die me positief uitdagen. Niet ‘maar’, wel ‘en’. Dit geldt trouwens ook voor mijn privéleven.

 

ROL VAN VERBINDING

img_5041-1Verbinding is megabelangrijk. De nieuwe wereld draait om het leggen van verbindingen. Mensen willen juist nu, zeker nu ze zoveel omringd worden met social media, oprechte verbinding voelen. Binnen Aan Zee heb ik altijd een thuis willen creëren voor onze mensen. Het is nog altijd mijn ambitie dat ik hard op “softe” waarden kan sturen. We doen het met zijn allen. Diversiteit is belangrijk, ik wil geen eenheidsworst creëren, maar we moeten wel een team zijn. En dat betekent in de basis het delen van dromen en ‘dezelfde’ werkethiek. Samen het verschil maken, met veel plezier en respect, voor klant en omgeving, dat is de cultuur die wij bij Aan Zee nastreven. Een open omgeving waar mensen elkaar vertrouwen, met elkaar in plaats van over elkaar praten, en waar talenten zich volop kunnen ontwikkelen.

 

ONDERNEMERSCHAP

img_1218-1De keuze om 22 jaar geleden ondernemer te worden heb ik niet bewust gemaakt. Ik kreeg de kans om een reclamebureau over te nemen. Het was “toeval”. Toeval tussen aanhalingstekens, omdat je toevallig nooit zomaar een kans pakt. Je wilt het dan ook. Doen en laten wat ik zelf wil, zelf sturen, daar ben ik gewend aan geraakt. Er is geen andere keuze, mij beteugelen lukt niet meer. En het is ook mijn kracht om onbeteugeld op doelen af te gaan.

Als Aan Zee hebben wij ook moeilijke periodes gehad. In die 22 jaar hebben wij twee keer ook de onderkant van de put gezien. Maar wij zijn er, als mens en bureau, keer op keer beter van geworden. Inventief, veerkrachtig en gezond opportunistisch.

 

ENERGIE

IMG_9860Voor mijn omgeving ben ik qua humeur stabiel, maar net als ieder mens heb ook ik ups en downs. Het heeft alles te maken met je energiehuishouding, iets waar ik niet altijd vat op heb. Ik geloof heilig in het belang van een energierijk eetpatroon en weten waar je lichaam wel en niet goed op reageert. Dat leidt wel eens tot vervelende keuzes. Ik kan de hele dag cappuccino drinken, maar ik voel ook dat melk iets is waar ik niet goed op reageer. Meditatie lijkt mij heerlijk als je het kunt, ik heb het geprobeerd. Maar tien minuten stilzitten maakt mij onrustig. Iedere ochtend sta ik op vol dromen en ideeën. Noem het gedrevenheid, het gevoel dat je de ‘wereld’ wilt veroveren. Er liggen nog zoveel mooie kansen.

 

SAMEN ONDERNEMEND

img_5275Als bureau geloven wij heilig in het belang van goed samenwerken, hebben wij cocreatie tot kunst verheven. Inmiddels zijn wij met zo’n 50 mensen een van de grotere creatieve Service Design bureaus in Nederland. Ons bureau wordt niet primair gedreven door omzet, we vinden het resultaat van ons werk een stuk belangrijker. En dat vraagt om mensen die met passie hun werk doen en grenzen durven te verleggen. Bij Aan Zee denken wij niet meer in functies, maar in rollen en verdelen wij de verantwoordelijkheden. Iets dat past bij de holocratische organisatievorm die wij hebben omarmd. Holacratie is een gestructureerde, democratische vorm om vrij te kunnen werken. Veel autonomie, zo min mogelijk hiërarchie.

Ook als het gaat om het vinden van ‘New Opportunities’ sta ik niet meer alleen, maar zie ik steeds meer mensen op staan die met plezier het bijzondere verhaal over Aan Zee vertellen. Dat is goed en het maakt mijn rol leuker en eenvoudiger.

 

VISIE OP LEIDERSCHAP

img_2086-1Ik geloof in de noodzaak van leiders. Mensen die voorop durven te lopen en de bakens verleggen. Mensen die op een gebied, mag klein zijn, een visie hebben en niet bang zijn om dit te etaleren. Aan Zee heeft gelukkig vele leiders. Mensen met wie ik graag het podium deel. Ik maak onderdeel van de cast, sta er niet boven. Samen dragen wij Aan Zee, samen vertellen wij ons verhaal en verleggen wij onze bakens. Voor onze klanten en dus ook voor onszelf.

Niet iedereen wil op de voorgrond treden. Er zijn ook mensen nodig die minder uitgesproken zijn en liever op de achtergrond werken. Ieder heeft zijn rol. De balans moet gezond zijn. Aan Zee wil letterlijk en figuurlijk een warm huis bieden aan medemerkers en klanten. Een plek waar mensen het beste uit zichzelf halen. Ik denk dat we aardig onderweg zijn.”

 

DOE JE MEE?

Als je het leuk vindt om te praten over wat jou gelukkig maakt in je werk, neem dan contact met me op. Voor de portretten ben ik op zoek naar mensen die met anderen willen delen wat hun gelukkig maakt. Het maakt niet uit welk beroep je uitoefent of wat je achtergrond is.

Hartelijke groet,
Angela Pagonidis

 

Reageer

U moet ingelogd zijn om te kunnen reageren.