HOE VERGROOT JE WERKGELUK?

05/03/2017

IMG_3105Je zou een fantastische baan kunnen hebben, de potentie is er. Alleen het lukt je maar niet om je te verbinden met sommige collega’s. En dat zorgt ervoor dat je werkdag langer lijkt te duren, je projecten niet willen vlotten (je bent immers afhankelijk van de input van collega’s) en je je vaak gespannen of opgelaten voelt. Soms zelfs een beetje eenzaam.

Werk draait niet alleen om inhoud en taken, het draait vooral om de kwaliteit van de relaties op je werk. Relaties maken het verschil. Sterke verbinding met mensen op het werk zorgen voor meer werkgeluk en daarmee ook betere werkprestaties. We zijn op ons best als we ons gewaardeerd, gesteund en veilig voelen.

Want:

  • Goede werkrelaties geven ons positieve energie, waardoor we ons zelfverzekerder en minder gestresst voelen.
  • We hebben allemaal een uitlaatklep en morele steun nodig als het even niet zo lekker loopt in het werk.
  • Het vertrouwen tussen mensen in een team vergemakkelijkt de samenwerking, geeft ruimte voor nieuwe inzichten en creativiteit. Er is minder voortdurend conflict en spanning tussen mensen.
  • Positieve werkrelaties zorgen voor een sterk zakelijk netwerk dat je ondersteunt in je carrière.
  • Je groeit in het contact met andere mensen. Nieuwe inzichten en creatieve oplossingen ontstaan in de interactie met andere mensen. Uit elke ontmoeting kun je iets leren.
  • Een goede werksfeer is belangrijk omdat je aardig wat tijd in je leven aan het werk bent. Het is zonde als je in al die uren ongelukkig bent. Door te investeren in de werksfeer maak je je leven leuker en minder zwaar. Je komt ook niet uitgeput en met een chagrijnig hoofd thuis, wat ook weer beter is voor het contact met je partner, kinderen en/of vrienden.

Als de werksfeer onprettig is, kun je natuurlijk wijzen naar de ander, naar je leidinggevende of die vervelende collega, maar daar schiet je niets mee op. Ze gaan niet veranderen omdat jij dat wilt. En afwachten totdat er iets verandert heeft geen enkele zin. Het gaat erom wat jij doet. Het gaat erom hoe jij omgaat met mensen, dus ook met collega’s die je op het eerste gezicht niet aardig vind, die heel anders zijn dan jij en die nooit tot je vriendenkring zullen gaan behoren. Het gaat erom hoe jij met conflict omgaat. Het gaat erom hoe jij je kunt verplaatsen in andere denkbeelden en standpunten. Het gaat erom wat jij laat zien aan en betekent voor anderen!

 

  • Wat ga jij anders doen om je werk leuker te maken? Ik ben benieuwd. Laat een reactie achter als je wilt. Je kunt daarmee een ander inspireren. 

 

Heb je behoefte aan tips? Lees dan hier 25 praktische tips om de relaties op je werk te versterken.

 

FullSizeRenderOf vraag een gratis ebook aan, waarin concrete tools staan voor meer geluk en succes in je werk.

 

Auteur: Angela Pagonidis

 

Reageren is niet mogelijk.