HOE BRENG JE GEWELDLOOSHEID TOT UITING IN JE DAGELIJKSE LEVEN?

31/10/2016

IMG_1189“Watch your thoughts;
they become words.

Watch your words;
they become actions.

Watch your actions;
they become habits.

Watch your habits;
they become character.

Watch your character;
it becomes your destiny.”

– Lao Tzu

 

Om daadwerkelijk te begrijpen hoe je geweldloos kunt leven, is het belangrijk om ons bewust te worden van hoe onze dagelijkse acties en reacties op mensen elementen van geweld bevatten. Vaak zijn we gewelddadig naar onszelf, zonder dat we daar echt bewust van zijn. Als onze gedachten elementen van teleurstelling, wrok, schuld of schaamte bevatten, leiden deze vaak op een subtiele manier tot geweld. En dan bedoel ik niet fysiek geweld. Ik bedoel de vorm van geweld die onze eigen behoeften of die van een ander negeert of ontkent, bijvoorbeeld omdat we boos zijn of pijn voelen.

Onze gedachten spelen een enorme rol in hoe gelukkig we onszelf voelen. We kunnen een supergezond leven leiden, met voldoende lichaamsbeweging en gezond eten, maar als onze gedachten ons schaden, dan voelen we ons niet zo prettig als we ons zouden kunnen voelen. Gedachten vol angst en boosheid zorgen ervoor dat ons lichaam in de aanval of vluchtrespons schiet, waardoor we het stresshormoon cortisol aanmaken. Als dit vaak gebeurt, beïnvloedt dit ook ons immuunsysteem. Het maakt ons vatbaarder voor overbelasting, depressie en ziekte.

Geweldloosheid begint dus met bewustwording van onze gedachten. Gedachten genereren vaak gevoelens. Gevoelens hebben te maken met behoeften die al dan niet vervuld zijn. Onprettige gevoelens zoals jaloezie, boosheid, angst en verdriet zijn te herleiden tot onvervulde behoeften. Door hier bewust van te worden kun je ze ook makkelijker vervullen, accepteren of loslaten.

Contact met onszelf, met onze gedachten, gevoelens en behoeften, en respectvol omgaan met die van andere mensen, dat maakt menselijk en geweldloos. Door te leren dat we ons menselijk en verantwoordelijk kunnen gedragen door te communiceren over gevoelens en behoeften, kunnen we veranderen (zie methodiek van verbindende communicatie oftewel Nonviolent Communication).

Het is daarbij ook belangrijk om gedachten en gevoelens van elkaar te onderscheiden. Gedachten doen zich vaak voor als gevoelens. Ze veroordelen of onderdrukken je gevoelens, zodat je niet je werkelijke gevoelens voelt. Hoe meer je gedachten en gevoelens kunt onderscheiden, hoe duidelijker je contact kunt maken met jezelf en je behoeften. Deze manier van leven zorgt voor meer plezier en ontspanning, omdat je zo makkelijker je behoeften kunt erkennen en vervullen. De dopamine die in ons lichaam stroomt als we ons prettig en ontspannen voelen omdat onze behoeften vervuld zijn, versterkt ons immuunsysteem.

gelukGeweldloosheid is in essentie niets anders dan onszelf en elkaar compleet omarmen, accepteren, koesteren en liefhebben. Het leven vieren in plaats van verachten en veroordelen. Boosheid erkennen en op een geweldloze manier uiten. Conflicten uitspreken in plaats van uitvechten via ons reptielenbrein. Relaties hebben via het hart. Het leven draait immers om liefde. Alleen als je leert lief te hebben, kun je geluk ervaren. Blijkbaar, gezien al het geweld en oorlog op onze aardbol, is er niets zo moeilijk als daadwerkelijk liefhebben. Bij het volgen van een liefdevolle levenshouding, helpen mij de volgende 5 stappen.

 

  1. Gevoelens leren voelen

Onze woordenschat van gevoelens is vaak kleiner dan die van scheldwoorden. We hebben geleerd om in ons hoofd te zitten, ons aan te passen aan anderen, onze gevoelens te onderdrukken en te negeren. We voelen onze gevoelens in het ergste geval niet meer.

Doordat ik meer in contact kwam met mijn gevoelens, kon ik ze ook makkelijker bij andere mensen gaan herkennen. Het is de basis voor het versterken van empathie.

Leren voelen begint met aandacht geven aan het lichaam. Wat neem ik waar, welke sensaties voel ik? Dat zijn belangrijke vragen. Blijf ook een poosje bij wat je voelt en accepteer het. Probeer het niet weg te drukken. Vraag aan jezelf “wat heb ik het meeste nodig?” en erken het gevoel als belangrijk. Boosheid is ook een gevoel dat er mag zijn, net zoals angst. Zodra je weet waar de boosheid of angst vandaan komt, welke behoefte er niet vervuld wordt, kan het gevoel ook verzachten.

 

  1. Aandacht, empathie en verbinding als prioriteit hebben

Met aandacht naar iemand luisteren in een sfeer van openheid en vertrouwen is een van de grootste geschenken die je als mens kunt geven. Het is helend en verbindend als een ander mens je werkelijk hoort en ziet, zonder dat die vervalt in oordelen, tips of adviezen. Zo kun je in contact komen met wat er werkelijk speelt, met de behoeftes die hier onder liggen.

Helaas hebben we als mens een overontwikkelde neiging tot analyseren en het zoeken naar een oplossing om de boel te ‘fixen’. Gelukkig kun jezelf trainen in empathie. Dat is wat ik ervaren heb.

Hoe dat je dat? Praat minder, luister meer. Maak verbinding, oordeel niet, geef niet constant advies. Inleven en invoelen, daar gaat het om. Je zult zien dat een nieuwe wereld zich voor je opent.

Besef ook dat elk we allemaal mens en met elkaar verbonden zijn. We hebben allemaal onze onzekerheden, gevoelens en behoeften. Soms is het belangrijk om voorbij de woorden te kijken, hoe moeilijk dat soms ook is. Niet iedereen vindt de juiste woorden voor het uiten van gevoelens. En soms laten mensen zich ook leiden door warrige gedachten. Heel menselijk eigenlijk, we zijn niet perfect.

 

  1. Dankbaar zijn

IMG_2954Dankbaarheid is een voorturende viering van het leven, ook op de momenten dat het leven moeilijk is. Door elke dag bewust stil te staan bij de ervaringen en mensen waar je dankbaar voor bent, zul je meer geluk gaan ervaren. We zijn soms zo gefocused op dat wat er niet goed gaat, dat we het mooie in ons leven niet meer zien.

Ik heb geleerd dat dagelijkse dankbaarheid meer optimisme en vertrouwen in de enorme rijkdom van het leven geeft. Het is een uiting van liefde voor het leven.

 

  1. Vertrouwen: kwetsbaar en moedig zijn

Vertrouwen heeft een paradox in zich. Vertrouwen kan angsten wegnemen, waardoor we het leven durven te leiden zoals we het ons hadden voorgesteld. Maar tegelijkertijd is vertrouwen ook een riskante onderneming. Iemand je vertrouwen schenken is een intiem proces, omdat je je bloot geeft. En dat vinden we eng.

De moed om jezelf te laten zien zonder masker, daar is moed voor nodig. Het is spannend en soms beangstigend om kwetsbaar te zijn, omdat je zo de controle loslaat. Maar je kwetsbaar opstellen is ook de moeite waard, omdat het de bron is van hoop, medeleven en verbondenheid. Bedenk ook: je riskeert meer als je geen enkel risico neemt. Dan verandert er niets. En met vertrouwen wek je vertrouwen op. Het is een natuurlijk proces van geven en ontvangen.

 

  1. Respect voor en stilstaan bij alles wat leeft, groeit, bloeit en kwetsbaar is

IMG_5446Een diep gevoel van respect en verwondering kun je ervaren door in stilte getuige te zijn van alles wat om je heen leeft. Door bijvoorbeeld in stilte naar een zonsondergang te kijken, naar het geluid van een zee of fontein in een park te luisteren, door de vogels te horen kwetteren. Zo wordt je bewust van de klop van het leven en het tikken van je eigen hart.

Via stilte maak je contact met jezelf en je behoeften. Het zorgt ervoor dat je in het hier en nu bent, en kunt omgaan met de dynamische, chaotische wereld om je heen en je eigen onrustige geest vol ideeën en gedachten. De combinatie van stilte en beweging geven je toegang tot je creatieve geest. En als je daar eenmaal vrije toegang tot hebt, ontstaat er een enorme lust om mee te gaan in de stroom van het leven.

 

***

FullSizeRender-3 kopie 6Heb je behoefte aan meer inspiratie? Kom dan een keer naar een inspiratieworkshop. Elke maand geef ik er één.

Ga mee op reis en neem persoonlijk contact op voor meer informatie! 
Ik kom ook graag op bezoek om persoonlijk kennis te maken.

Stuur een email naar: mail@opbloeien.net.
Of bel 06 – 42 27 52 62.

Reageer