GELUK

20/01/2016

De perentaart is uit de oven, het ruikt heerlijk in huis en plots komt weer de gedachte naar boven: “ik heb nog geen nieuwsjaarsblog geschreven.” Iets wat ik, sinds ik blog, elk nieuw jaar doe. Een blog met een terug- en vooruitblik naar het werk van mijn bedrijf OPBLOEIEN. Het was geen euforisch jaar vol met hoogtepunten, dat is de achterliggende reden. Het was een jaar met veel verlies, spanning en onzekerheid. En daar schrijf je niet zo makkelijk over, PR-matig gezien. Na een lekker puntje zoetigheid met gezond fruit ben ik er voor gaan zitten. 

 

VERTROUWEN

Qua werk was het een rustig jaar. Na de bevalling van mijn zoontje Sam had ik de behoefte om eens goed stil te staan bij wat ik doe en belangrijk vind in het leven. Door diverse ervaringen heb ik minder vertrouwen gekregen in de aanpak van jeugdzorg. In mijn optiek is de hulpverlening weinig gericht op heling en wordt er weinig gedaan met de kritiek die er al jarenlang is. Dat heeft me aan het denken gezet. Ik heb ontdekt dat ik geen trainingen meer wil geven in de aanpak van kindermishandeling, omdat ik onvoldoende vertrouwen heb in hoe gezinnen en kinderen geholpen worden. Natuurlijk gaat het ook goed in de hulpverlening, dat weet ik. Maar ook heel vaak gaat het people-crowd-child-kidniet goed. Ik heb helaas niet de indruk dat hier veel van geleerd wordt. Daarom wil ik hier geen onderdeel meer van zijn. Vertrouwen en lerend vermogen zijn belangrijk voor mij.

 

COMMUNICATIE, CREATIVITEIT & HECHTE (WERK)RELATIES

Gelukkig heb ik ontdekt hoe leuk ik het geven van trainingen vind en hoeveel kracht en voldoening me dit geeft. De filosofie van Nonviolent Communication van Marshal Rosenberg, waar empathie en verbinding centraal staan, inspireert mij enorm.
Uit onderzoek blijkt dat teams waar mensen empathisch zijn, een hechte band met elkaar hebben en gelijkwaardig aan elkaar zijn, beter presteren. En dat ligt voor de hand als je logisch nadenkt. Maar toch gebeurt het vaak niet. Oordelen, veroordelen, in goed of fout denken, miscommunicatie, macht of opvoeden gebaseerd op straf en hiërarchie veroorzaken onnodige schade. Denk aan: sterke gevoelens van onveiligheid, strijd, conflicten, negatieve prestaties, ziekteverzuim, geweld en trauma. Dat kan anders, want daar wordt ons leven en werk mooier van.

En daar wil ik me in 2016 nog meer voor inzetten met trainingen, workshops, lezingen, creatieve communicatie en positieve veranderingen: voor meer creativiteit, verbinding in communicatie en hechte relaties. Voor mensen, teams, bedrijven en organisaties die hun leven willen verrijken met meer geluk. Ook ben ik door organisaties in te huren als (interim) communicatieadviseur.

Hopelijk kan ik met deze koersverandering van OPBLOEIEN een bloeiend bedrijf maken. Dat is mijn belangrijkste werkambitie voor 2016.

 

DE ESSENTIE

IMG_9255Wat wil ik verder nog kwijt? De lach van mijn zoon gaf me hoop en vertrouwen tijdens moeilijke momenten in 2015 en zal dat ook zeker in 2016 blijven doen. Liefde doet je glimlachen, ook als het even niet zo goed gaat. Dat is iets heel waardevols dat ik ontdekt heb. Daarom eindig ik deze blog met de essentie, in de vorm van een mooie uitspraak van Herman Hesse:

GELUK IS LIEFDE,
NIETS ANDERS.
WIE KAN LIEFHEBBEN
IS GELUKKIG.

Ik wens je een liefdevol jaar en hoop je te ontmoeten bij een van mijn workshops of op een andere gelegenheid.

 

Liefdevolle groet van een gelukkig mens,
Angela Pagonidis

 

Reageer

U moet ingelogd zijn om te kunnen reageren.