GELUK ALS BUSINESS STRATEGIE

14/07/2016

IMG_5813WAT IS JE ANTWOORD OP DE VOLGENDE VRAGEN?

  • Werken gelukkige mensen beter samen?
  • Zijn gelukkige mensen creatiever in het bedenken van oplossingen?
  • Hebben gelukkige mensen meer energie om te werken?
  • Zijn gelukkige mensen optimistischer?
  • Zijn gelukkige mensen meer gemotiveerd om te werken?
  • Worden gelukkige mensen minder vaak ziek?
  • Leren gelukkige mensen sneller?
  • Maken gelukkige mensen zich minder zorgen over het maken van fouten? En maken ze minder fouten in hun werk?
  • Kunnen gelukkige mensen beter beslissen?

Op de meeste vragen zul je waarschijnlijk antwoorden met een ‘ja’. Gelukkige mensen presteren beter in hun werk. Behalve dat dit heel logisch klinkt, heeft omvangrijk onderzoek dit ook aangetoond. Het is daarom lonend voor organisaties om te investeren in een werkomgeving en leiderschap dat bijdraagt aan het geluk van hun medewerkers. Meer geluk leidt tot meer succes en niet andersom. Het is niet zo dat als we maar hard genoeg werken en veel verdienen, we succesvoller en daarmee gelukkiger worden.

Hoe gelukkig mensen zich voelen is afhankelijk van de kwaliteit van hun relaties. De gelukkigste mensen zijn zeer sociaal en werken met anderen samen om problemen op te lossen. Onderzoek laat zien dat hechte en gezonde relaties in werksettings ook tot betere werkprestaties leiden. Mensen zijn gelukkiger als ze zich verbonden voelen met hun team, collega’s en organisatie. Ze willen graag bijdragen, maar dan wel op basis van gelijkwaardigheid en respect.

De Harvard-onderzoeker Shawn Achor heeft geconcludeerd dat we onze hersenen kunnen herprogrammeren om positiever naar de wereld en ons werk te kijken. Hij heeft een aantal principes onderzocht die gelukkig maken. Ook hij noemt een hecht sociaal netwerk als 1 van de belangrijkste pijlers voor geluk. En hij heeft het over “The Tetris Effect” oftewel: hoe we onze hersenen kunnen trainen om overal mogelijkheden te zien. Hierover gaat zijn veelbekeken Ted-talk.

 

 

Waarom investeren organisaties nog steeds zo weinig in het geluk van hun werknemers? Dat is iets wat me bezighoud. Er wordt veelvuldig onderzoek naar gedaan vanuit de stroming Positieve Psychologie. Gevoelens, emoties, geluk en depressie, de bladen staan ook vol met artikelen over deze thema’s. De boeddhabeelden liggen bij de Blokker. En nog nooit eerder hielden zoveel mensen in de Westerse wereld zich op zo’n grote schaal bezig met yoga, mindfulness en persoonlijke ontwikkeling. Alleen dringt het maar niet echt door in het corporate leven om te investeren in geluk als business strategie.  Heb jij enig idee waarom?

  • Het lijkt mij tijd voor een werkrevolutie. Doe je mee?

 

AngelaNieuwsgierig? Neem persoonlijk contact op voor meer informatie! 
Ik kom ook graag op bezoek om persoonlijk kennis te maken.

Stuur een email naar: mail@opbloeien.net.
Of bel 06 – 42 27 52 62.

Reageer

U moet ingelogd zijn om te kunnen reageren.