EMPLOYEE ENGAGEMENT IN NEDERLAND IS ZEER LAAG, WAT TE DOEN?

06/04/2017

engagement quoteEmployee engagement, de betrokkenheid en bevlogenheid van medewerkers, staat meer en meer in de belangstelling bij grote corporates, consultants en academici. Het is hot en terecht, want betrokken medewerkers presteren beter en dat leidt weer tot meer tevreden klanten en positieve resultaten. Alleen zijn betrokken medewerkers een uitzondering. In Nederland is slechts 9 % van de medewerkers betrokken aan het werk, blijkt uit onderzoek van Gallup in 2013. Deze mensen werken met passie en voelen een sterke binding met hun collega’s en de organisatie waarvoor ze werken. Ze zetten zich actief in voor vernieuwing en positieve bedrijfsresultaten.

Dat betekent dat 91% van de Nederlandse medewerkers onbetrokken aan het werk is. Het grootste deel slaapwandelt door hun werkdag. Ze werken wel, maar zonder energie en passie. Een klein deel ondermijnt met hun negatieve energie actief het werk van hun collega’s. Als je nadenkt over welke schade deze onbetrokkenheid aanricht, word je absoluut niet vrolijk. En dan hebben we het niet alleen over een vervelende werksfeer of negatieve bedrijfsresultaten, maar ook over de invloed van ongelukkig zijn in werk op privélevens en gezondheid van mensen.

Deze blog behandelt waarom betrokkenheid zo belangrijk is en wat je kunt doen om het te versterken. 

 

HOE HERKEN JE ONBETROKKENHEID?

engagement kantoorOnbetrokken medewerkers herken je aan hun desinteresse. Ze voelen zich niet verbonden met de organisatie, klanten, hun collega’s en de producten of diensten. Ze zijn niet de ambassadeurs die enthousiast met hun omgeving delen hoe leuk ze de organisatie waar ze voor werken vinden. Ze stralen geen positieve energie uit, maken meer fouten, doen niet meer dan nodig, internetten en whatsappen zich een ongeluk, willen niet vernieuwen, zijn vaker ziek, klagen, zijn overdreven kritisch, cynisch of juist apathisch, komen afspraken niet na, gaan eerder naar huis en bevorderen de negativiteit in het team. Onbetrokkenheid is ook besmettelijk, mensen zijn sensitief voor negatieve energie.

Er kan van alles aan de hand zijn. De schuld geven aan medewerkers gebeurt vaak, maar is niet de juiste weg. Het kan ook te hebben maken met omstandigheden in het team of de organisatie. Of het kan te maken hebben met factoren die liggen bij de medewerker zelf maar die wel op te lossen zijn. Bijvoorbeeld onzekerheid over de eigen capaciteiten, het gebrek aan uitdaging in het takenpakket, een andere manier van aansturing nodig hebben, zich geen onderdeel voelen van het team of privéomstandigheden die veel aandacht vragen.

 

SCHADE

engagement fileHet gigantische percentage van 91% medewerkers dat niet betrokken is, berokkent organisaties dus veel schade. Het is lonend voor organisaties om dit te veranderen en te investeren in werkomgevingen en leiderschap die bijdragen aan meer betrokkenheid.

Onbetrokkenheid heeft ook zijn weerslag op de privélevens van mensen. Mensen willen graag een bijdrage leveren en gelukkig zijn op hun werk. En dat kan niet als je geen betrokkenheid en verbinding voelt met het werk dat je doet of de organisatie waar je voor werkt. Dan raak je gestrest en voel je je niet gelukkig. Als veel werknemers stress ervaren en zich ongelukkig voelen, kun je er vanuit gaan dat ze het niet alleen doorgeven aan hun klanten en collega’s, maar ook aan hun gezinnen.

Als je stilstaat bij de gevolgen voor de economie en samenleving, raak je nog meer overtuigd van het belang van betrokken medewerkers. Een heleboel organisaties met onbetrokken medewerkers bij elkaar dragen niet bij aan een goed functionerende economie, wat ook weer gevolgen heeft. Kortom, het raakt ons allemaal, ook de mensen die wel gelukkig zijn in hun werk.

 

VAN BEWUSTWORDING NAAR POSITIEVE VERANDERING

engagement stropdasElk mens is natuurlijk verantwoordelijk voor zijn eigen werkgeluk, je kunt een ander of een organisatie niet daarvoor verantwoordelijk maken. Alleen kunnen mensen soms ook slachtoffer worden van een verkeerde werkplek of slecht geleide organisatie. Het is belangrijk om te onderzoeken wat er precies aan de hand is. Waar komt het gebrek aan betrokkenheid en werkgeluk vandaan? In elke organisatie kan de oorzaak net iets anders liggen. Er liggen vaak ook meerdere factoren aan ten grondslag. Alleen door te weten waar het vandaan komt, kun je het probleem echt aanpakken.

crossing-crossroad-businessman-fashionInventariseer daarom in hoeverre er sprake is van:

 • Verbinding en sociale steun van collega’s;
 • Jobzekerheid
 • Tevredenheid over salaris
 • Heldere taken en verwachtingen
 • Welzijn / werkgeluk
 • Stress en overbelasting
 • Geschikt materiaal en apparatuur om werk goed te doen
 • Benutting potentieel van medewerkers: kunnen ze doen waar ze goed in zijn, zodat talenten volop tot bloei kunnen komen?
 • Waardering en erkenning
 • Betrokken leidinggevenden die support bieden
 • Inbreng en participatie: tellen meningen en verbetersuggesties van medewerkers mee?
 • Leer- en doorgroeimogelijkhden
 • Helderheid over en binding met de missie van de organisatie
 • Zingeving: mensen willen steeds meer en maatschappelijke bijdrage leveren.

FullSizeRender-3Zodra je als organisatie weet wat er speelt, weet wat de behoeften zijn van de medewerkers en in hoeverre ze vervuld zijn, kun je investeren in positieve maatregelen die de betrokkenheid verhogen. Doe dat vooral in overleg met de medewerkers; mensen willen graag bijdragen, maar wel als ze zelf ook mogen meedenken en -doen. Zo kom je ook sneller tot slimme oplossingen die echt werken.

 

Auteur: Angela Pagonidis

Reageer

U moet ingelogd zijn om te kunnen reageren.