Door te investeren in kinderen plant je zaadjes die kunnen uitgroeien tot mooie, bloeiende bomen

18/09/2014

armoede nepal

In 2006 maakte ik mijn eerste reis naar Nepal. Ik was er maar kort, slechts twee weken. Ik werd verliefd op de schoonheid van de Himalaya. Een paar jaar later had ik de kans om er wat langer naartoe te gaan. Doordat ik er in de moessontijd was, waren de hoge bergtoppen minder goed te zien en kreeg ik meer oog voor de mensen en de andere kant: de enorme armoede in het land. Nepal behoort tot één van de landen die het laagste scoren op Human Development Index 

foto Hilde BleijswijkWeer wat jaren later ontmoet ik Hilde Bleijswijk, directeur van Namasté Foundation op de yogavloer en bij Impact Hub Amsterdam, een netwerk plus werkplek voor sociale ondernemers. Ik raakte met haar in gesprek en heb onlangs besloten om een deel van wat ik met OPBLOEIEN verdien, aan haar stichting te geven. Hiermee dragen alle opdrachtgevers ook bij aan de empowerment van een groep vrouwen en kinderen in Nepal. Een win-win situatie dus. “Een kleine groep opmerkzame mensen kan de wereld veranderen. Feitelijk is dat de enige manier waarop dat ooit is gebeurd,” zei Margaret Mead ooit en daar geloof ik in. Ik hoop jij ook.

foto Hilde Arjun HoliHilde en ik hebben gesproken over het waarom van haar werk in Nepal en wat wij in Nederland kunnen leren van de Nepalese aanpak die zij met haar stichting support. Aan haar heb ik de vragen gesteld:

  • wat is jouw visie op de aanpak van kindermishandeling?
  • waar zou een preventieve aanpak zich op moeten richten?

 

ONMENSELIJK

“Elk kind, het maakt niet uit waar hij of zij is geboren, heeft recht op een onbezorgde kindertijd. Door de enorme armoede in Nepal leven veel kinderen in onmenselijke omstandigheden. Er is geen toegang tot de toch al gebrekkige gezondheidszorg. Ze gaan niet naar school, hebben soms te weinig eten en veel van hen moeten voor zichzelf zorgen. Met Namasté Foundation helpen we alleenstaande moeders, die vaak geen tot weinig opleiding hebben genoten uit de negatieve spiraal van armoede te komen. Door de vaak uitzichtloze situatie van alleenstaande moeders, het is daar namelijk een schande als je je man verlaat, ook als hij en/of zijn familie je mishandelt, raken velen van hen aan lager wal.

In het dorpje Ghachock, zo’n 20 kilometer buiten het toeristische Pokhara in de Himalaya, geeft de lokale Nepalese organisatie waarmee wij samenwerken, aan zo’n 50 per jaar vrouwen hulp. Ze krijgen een praktische opleiding, bijvoorbeeld in naaien en het houden van kleinvee, waarmee ze in hun eigen inkomen kunnen gaan voorzien. Door deze vrouwen te steunen, helpen we ook de kinderen van deze vrouwen en dat zijn er zo’n 100 kinderen per jaar. Kinderen die geen verzorgers hebben, daar heeft onze partnerorganisatie een huis voor opgezet. Wij supporten de scholing van deze kinderen. Er zijn veel vrouwen die bereid zijn om hun kinderen af te geven. Je moet toch wel heel wanhopig zijn om zoiets te doen? Doordat er geen familie planning is, zijn er veel grote gezinnen en lukt het moeders niet om voor alle kinderen te zorgen.

HOOP

Er zijn vrouwen die na hun opleiding zeggen: ik wil mijn business uitbreiden, zou ik een microkrediet mogen? Dat vind ik het mooiste wat er is. Het zelfvertrouwen dat ze ontwikkelen. Het zelf willen doen. Het is zo mooi om een bijdrage te leveren aan hun zelfredzaamheid. Deze vrouwen inspireren ook weer andere vrouwen in hun community.

DROOM

namaste foundationMijn droom is om van de Namasté Foundation een sociaal en duurzaam bedrijf te maken, een bedrijf dat zichzelf kan bedruipen. Het is niet leuk om je handje op te houden bij subsidiegevers en donateurs. Ik wil het liefste niet afhankelijk zijn. Ik zou het echt fantastisch vinden als ik de producten die de vrouwen maken, kan verkopen op de Westerse markt. Zo ontstaat er in mijn ogen een echte win-win situatie. Op dit moment zijn we begonnen met de productie van Nepalese sjaals. Ze zijn licht, comfortabel, warm en prikken niet. Binnenkort zijn ze te koop via www.timi-shop.com.

WAT KAN NEDERLAND VAN DE NEPALESE AANPAK LEREN?

Ik vind het een lastige vraag. In Nederland gebeurt kindermishandeling meer in het verborgene. Ik kan alleen vertellen wat mij opvalt, anderen moeten voor zichzelf de vertaalslag naar Nederland maken.

YOGA, SAAMHORIGHEID, EMPOWERMENT EN STRUCTUUR

De Nepalese kinderen in het huis zijn heppie met weinig. Ze spelen buiten, hebben veel plezier zonder stapels speelgoed. Elke dag staan ze vroeg op en beginnen hun dag met yoga. Hun boeddhistische inslag zorgt voor een positieve levensvisie. We helpen elkaar, is de gedachte. Als je goed doet, krijg je het goede terug. Wat mij ook opvalt is dat als ik aan ze vraag wat ze later willen worden, de meeste van hen antwoorden: ‘a good person’. De yoga zorgt voor een stevig zelfbewustwijn, kracht en zelfvertrouwen. Kinderen die zonder ouders opgroeien, hebben dit hard nodig.

wijsheden nepalese kinderen

Ook op school is er veel meer aandacht voor spiritualiteit. Ze leren daar van jongs af aan al enorme wijsheden waar je hier vaak pas op latere leeftijd in contact komt, bijvoorbeeld op de yogamat of door het volgen van een zelfontwikkelingscursus. Naast alle donkere armoede is er dus ook een prachtige kant.

En verder is er een strak dagprogramma met veel structuur. Na de yoga maken en eten ze gezamenlijk het ontbijt, en dan gaan ze in uniform naar school. Het uniform zorgt voor een gevoel van gelijkwaardigheid bij de kinderen. Ze zitten toch aan de onderkant van de sociale ladder en zijn beperkt in hun kansen. Ik ben nu bezig om scholarships op te zetten, zodat de kinderen die het graag willen en kunnen, door kunnen leren.

Door te investeren in kinderen plant je zaadjes die kunnen uitgroeien tot mooie, bloeiende bomen. En ik word er heel gelukkig van om hier op mijn manier een bijdrage aan te leveren,” aldus Hilde.

 

Wil je meer weten over hoe Hilde gekomen is tot het oprichten van haar Namasté Foundation? Bekijk dan haar TED talk. 

Auteur: Angela Pagonidis

 

in categorie BLOG, portretten / interviews

Reageer