DE SLEUTEL TOT GELUK

20/05/2015

geld gelukWaar wordt je gelukkig van? Van status, welvaart, ambitie, liefde, familie, vrienden, huwelijk, kinderen, gezondheid, waardering, vrijheid, intelligentie, succes in werk, opleiding, persoonlijke groei, consumptie of van veiligheid? Wat blijkt? Sociale relaties maken gelukkig (World Database of Happiness). Van geld word je dus alleen gelukkig als je het aan anderen besteed… 😉

 

HECHTE RELATIES

De fijnste manier om te genieten is in gezelschap van anderen. Een mooi leven heb je door liefdevolle, hechte relaties met vrienden, buren, collega’s, familie en je partner. Je persoonlijkheid en talenten ontwikkelen zich in contact met anderen.

De hersenen van baby’s die verwaarloosd worden, groeien minder goed en dat heeft gevolgen voor de ontwikkeling. Voor baby’s is liefde, aandacht en veiligheid essentieel. Het vermogen om je te hechten ontstaat in je eerste levensjaren. Hechting is belangrijk bij een goede emotionele en sociale ontwikkeling. Kinderen die zich goed hebben kunnen hechten kunnen beter omgaan met tegenslagen, zijn sociaal vaardiger, weerbaarder, leergierig, minder angstig en hebben meer eigenwaarde.

Een onveilige hechting in de kinderjaren leidt in het volwassen leven vaak tot weinig vertrouwen in het aangaan van relaties en in het zelf. DSCN3968Hechte relaties geven dus meer veerkracht, sociale vaardigheden, leergierigheid, moed en zelfvertrouwen. En dat leidt vaak weer tot een hogere opleiding, meer succes in werk, welvaart, huwelijk, meer vrienden, betere relaties op het werk en meer waardering. Relaties maken de kans op levensgeluk groter, ook omdat ze een belangrijke positieve invloed uitoefenen op andere facetten in je leven.

Onderschat ook niet de invloed van hechte relaties op de ontwikkeling van zelfvertrouwen en liefde voor jezelf. Iedereen loopt schade op in het leven. De liefde voor jezelf is een schat die je beschermt tegen de schade. Zij zorgt ervoor dat je weer opstaat en verder gaat. Gelukkig kun je zelfliefde leren. Er zijn zat mensen met een moeilijke jeugd die juist heel krachtig zijn geworden en misschien wel dankzij die eerste ongelukkige jaren. Wat me niet doodt, maakt me sterker, zei ene Nietzsche ooit.

 

ONGELUKKIGE SAMENLEVING

Als wij als mens gelukkiger worden van hechte relaties, waarom is onze samenleving daar dan niet op ingesteld? Waarom zijn we zo gehecht aan een hiërarchische structuur met rangorde, leiders en volgelingen? Waarom zijn we zo gehecht aan het verdienmodel dat zegt als je iets “goed” doet, verdien je beloning en als je iets “slecht” doet, straf?

Uit onderzoek blijkt dat een hoger vertrouwen en minder geweld vaker voorkomen in samenlevingen met minder ongelijkheid. Psychische gezondheid is ook essentieel voor geluk. En dit staat haaks op hiërarchie en het verdienmodel van beloning en straf. Straf bevestigt mensen dat ze slecht zijn en creëert boosheid, frustratie en weerstand. Straf draagt zeker niet bij aan psychische gezondheid.

Ondanks dat we in een tijd leven met ontiegelijk veel zelfhulpboeken, coaches, therapeuten en kennis over geluk, verandert er in onze samenleving relatief weinig: hiërarchie en het verdienmodel van beloning en straf gloriëren nog steeds. Hoe komt dit? Komt dit misschien omdat we levensgeluk niet als doelstelling hebben? In verkiezingsprogramma’s gaat het in ieder geval niet om geluk. Het gaat om koopkracht, hypotheekaftrek en een “stevig” asielbeleid. Het belangrijkste wordt vergeten: het stimuleren van hechte, gelijkwaardige relaties en daarmee meer geluk.

 

2012-10-14-04h46m25 BaliWAT IS DE OPLOSSING?

Als je gelukkiger wilt zijn in deze ongelukkige samenleving, probeer dan te zijn en te handelen zoals een gelukkig iemand, zegt de ontwikkelingspsycholoog Gary T. Reker. De volgende 14 punten zijn volgens hem belangrijk:

  1. Hechte relaties staan op nummer 1. Onderzoek bewijst dat niets een grotere invloed heeft op geluk dan een hechte liefdesrelatie of nauwe vriendschaps- en familiebanden.
  2. Trek meer tijd uit voor anderen, gelukkige mensen zijn sociaal.
  3. Wees actief, betrokken en blijf bezig. Gelukkige mensen stoppen energie in het leven.
  4. Wees productief in een betekenisvolle baan. Gelukkige mensen doen graag wat ze doen.
  5. Organiseer jezelf. Gelukkige mensen maken plannen en zijn georganiseerd.
  6. Maak je geen zorgen.
  7. Koester lagere verwachtingen en ambities. Gelukkige mensen willen wat binnen hun bereik ligt. Ongelukkige mensen lijken nooit te bereiken wat ze willen.
  8. Denk positief en optimistisch, hoe moeilijk de situatie ook is.
  9. Kijk naar het heden, niet naar het verleden of naar een ideale morgen.
  10. Maak werk van een gezonde persoonlijkheid. Gelukkige mensen houden van zichzelf, aanvaarden zichzelf, kennen zichzelf en helpen zichzelf.
  11. Ontwikkel een sociale persoonlijkheid. Gelukkige mensen zijn openhartig, vriendelijk en lachen veel.
  12. Wees jezelf. Gelukkige mensen zijn spontaan en authentiek. Ze zeggen wat ze denken en voelen, en bekommeren zich niet overmatig met wat anderen over hen denken.
  13. Ban het negatieve. Gelukkige mensen kroppen emoties en gevoelens niet op. Dat zorgt namelijk voor psychisch leed en fysiek ongemak.
  14. Waardeer het geluk.

full13600728

 

HAPPY END

En ach, als je hier allemaal geen zin in hebt, dan kun je ook inspiratie halen uit de quote van Jules Deelder.

“Ze vragen mij wel eens: Ben je gelukkig? Dan antwoord ik: Gelukkig niet.”

Ongeluk creëert mooie schrijfsels. En mooie kunst.

Reageer

U moet ingelogd zijn om te kunnen reageren.